Masarykův onkologický ústav v Brně otevřel dvě nová pracoviště za šedesát milionů

Rozšířené prostory o rozloze dva tisíce čtverečních metrů na dvou ambulantních pracovištích v pátek slavnostně otevřeli v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně. Práce na rozšíření Pracoviště ambulantní protinádorové léčby a Centra paliativní péče vyšly na téměř šedesát milionů korun a umožní poskytnutí péče většímu množství pacientů v komfortních podmínkách, sdělil ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Pro Centrum ambulantní protinádorové léčby vznikly nové prostory v pátém poschodí Švejdova pavilonu. „Zatímco současný stacionář má 21 míst k aplikaci protinádorové léčby a čekárnu o rozloze 240 čtverečních metrů, nový stacionář má rozlohu více než devět set čtverečních metrů a 41 aplikačních míst. Na tomto pracovišti dostanou pacienti každoročně 18 tisíc dávek chemoterapie a 25 tisíc dávek jiné protinádorové léčby,“ uvedl Svoboda.

Pacientů s nádorovými onemocněními každoročně přibývá, počet ambulantních návštěv v MOÚ se od roku 1994 zvýšil o sto procent. Díky většímu prostoru bude možné na pracovišti bezpečně poskytnout léčbu většímu množství pacientů a také snížit dobu, kterou tráví v čekárnách. Ke snížení rizika přenosu infekčních nemocí přispívá například nová vzduchotechnika i bezkontaktní ovládací prvky.

„Dosavadní stacionář fungoval v daleko delších denních intervalech, než je běžná pracovní doba, i přesto jsme nebyly schopny pacienty odbavit v časovém rozmezí, v jakém bychom chtěly. Za loňský rok bylo ve stacionáři ošetřeno v průměru 180 lidí denně, z toho třetinu obvykle tvořily chemoterapie, zbylou část aplikace podpůrné a hormonální léčby,“ uvedla staniční sestra stacionáře Eva Vykoukalová.

Centrum paliativní péče přijme každý rok přes pět set pacientů

Přestavbou prošlo i Centrum paliativní péče v druhém poschodí Švejdova pavilonu. Každoročně přijímá 550 nových pacientů a provede pět tisíc paliativních vyšetření. „Kromě dvou specializovaných ambulancí je součástí centra i stacionář se čtyřmi lůžky rozdělenými do samostatných boxů, kde bude možné provádět veškerá potřebná ošetření a v nichž mohou s pacientem pobývat i jeho blízcí. V centru je k dispozici i malá kaple a konzultační místnost pro setkání s rodinou,“ dodal Svoboda.

Přestavby v MOÚ budou dál pokračovat. Až se stacionář přesune do rozšířených prostor, vznikne na jeho původním místě nové pracoviště s magnetickou rezonancí. Jeho zřízení by mělo přispět ke zkrácení čekací doby na vyšetření pomocí tohoto přístroje.

V budoucnu plánuje MOÚ i další stavby, mimo jiné dostavbu ambulantního Švejdova pavilonu, ve spolupráci s brněnským magistrátem a v režii radnice by měl přibýt i parkovací dům pro návštěvníky nemocnice.