V olomoucké katedrále svatého Václava budou uloženy ostatky Jana Pavla II. a Matky Terezy

Do kaple katedrály svatého Václava v Olomouci budou tuto sobotu uloženy ostatky čtyř významných osobností evropských i světových dějin, které za svého života město navštívily. Půjde o ostatky papeže Jana Pavla II., humanitární pracovnice a řeholnice Matky Terezy, polského řeholníka Adama Chmielowského a také císaře Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne o den dříve rovných sto let. Uložení ostatků bude doprovázet slavnostní mše svatá, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Olomoucké arcibiskupství v čele s arcibiskupem Janem Graubnerem dostalo ostatky darem. „Ostatkem se rozumí různé části těla, jako jsou například úlomky kostí, v případě papeže Jana Pavla II. to bývá kousek oděvu napuštěného jeho krví. Získávají se z různých míst, která jsou s těmi světci spojena,“ doplnil mluvčí arcibiskupství.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mše, kterou bude sloužit arcibiskup Jan Graubner, začíná ve 14:00. „Věřící při ní oslaví nejen samotné přenesení ostatků a také pouť děkanátů Prostějov a Vyškov za rodiny a duchovní povolání, ale vzpomenou i 100. výročí úmrtí blahoslaveného Karla Habsburského a 105. výročí jeho návštěvy Olomouce,“ doplnil Gračka.

Matka Tereza na snímku z roku 1997
Zdroj: Reuters

Výročí spojená s posledním rakouským císařem, uherským a českým králem připomene ve čtvrtek na Teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci odborná konference. Její součástí bude také přednáška, kterou bude mít v aule fakulty od 16:00 biskup Pavel Konzbul, a závěrečná mše svatá, kterou bude od 18:00 v katedrále sloužit arcibiskup Graubner. 

Blahořečení císaře

Císaře Karla Habsburského církev blahořečením uctila za to, že svou křesťanskou víru stavěl před každé své politické rozhodnutí, a za to, že vnímal svou politickou roli jako mírotvorce během války.

Přímo v den slavnosti si lidé budou moci prohlédnout venkovní výstavu s názvem Karel I., císař rakouský / Karel III., král český a Císařská návštěva v Olomouci, připravenou ve formě panelů na Václavském náměstí i v katedrále. Na průčelí katedrály také budou vlát vlajky s portrétem osobností, jejichž ostatky se budou přinášet do katedrály. V den stého výročí smrti císaře Karla, v pátek 1. dubna, se pak v čase mezi 12:30 a 12:48 rozezní katedrální zvony.