TÉMA

Teologická fakulta

Česko nedostatečně vyšetřilo údajné sexuální napadení ženy knězem, rozhodl EHCR

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku přiřkl nárok na odškodnění ve výši 25 tisíc eur a tisíc eur jako kompenzaci za právní výlohy (celkem 647 490 korun) Češce, kterou údajně sexuálně napadl a znásilnil kněz, který byl jejím učitelem na teologické fakultě.
20. 6. 2024|

Audit na katolické teologické fakultě našel pochybení. Rektorka vyzvala ke smíru s historikem Petráčkem

Audit Univerzity Karlovy (UK) našel několik pochybení ve fungování katolické teologické fakulty (KTF UK), mimo jiné i v personální oblasti, uvedl Deník N. Rektorka Milena Králíčková o výsledcích auditu informovala na pátečním jednání univerzitního akademického senátu. Vyzvala také vedení fakulty ke smíru s historikem Tomášem Petráčkem, který byl loni ze školy propuštěn.
19. 1. 2024|

V olomoucké katedrále svatého Václava budou uloženy ostatky Jana Pavla II. a Matky Terezy

Do kaple katedrály svatého Václava v Olomouci budou tuto sobotu uloženy ostatky čtyř významných osobností evropských i světových dějin, které za svého života město navštívily. Půjde o ostatky papeže Jana Pavla II., humanitární pracovnice a řeholnice Matky Terezy, polského řeholníka Adama Chmielowského a také císaře Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne o den dříve rovných sto let. Uložení ostatků bude doprovázet slavnostní mše svatá, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.
28. 3. 2022|