V Pardubicích se otevřel první Institut Paměti národa. Návštěvníci jím procházejí s tabletem v ruce

V Pardubicích se v úterý veřejnosti otevřel první Institut Paměti národa. V multimediálním muzeu totalit se prostřednictvím vyprávění pamětníků návštěvníci seznámí s druhou světovou válkou, uvedl ředitel Tomáš Heller. Expozice vznikala dva roky, nové muzeum zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum.

Institut je první v zemi, další ještě vzniknou, připravují se v Olomouci, Brně a dalších krajských městech. V pardubické expozici své příběhy vypráví válečný veterán Tomáš Sedláček a odbojářka Jaryna Mlchová. Expozice využívá multimediální prostředky, což podle tvůrců přináší intenzivnější zážitek.

„Expozice s podobnou architekturou, založená na podobných principech minimálně v Evropě neexistuje. Expozici se daří komplexně vyprávět pamětnické příběhy prostřednictvím moderních technologií,“ řekl kurátor výstavy Viktor Portel.

Každý návštěvník má tablet, kurátor ho přirovnal k mozku, který diváka herním principem provede multimediální expozicí. Podle autorů výstavy se hodí i pro děti od dvanácti let. „Cílem je, aby se divák podíval všemi smysly na příběhy 20. století, aby si nechal převyprávět druhou světovou válku, aby pochopil, že lidé museli něco obětovat,“ uvedl Heller.

Expozice se má obměňovat

Do expozice se chodí po schodech do sklepení Machoňovy pasáže. Místnosti nemají omítku, stěny jsou z obnažených cihel, uvnitř panuje přítmí. „Prostředí je naschvál jakoby neotesané, umocňuje atmosféru. Máme tu skvělou práci se světlem, proměňujeme atmosféru místa,“ řekl Heller.

Do několika let chtějí pracovníci institutu expozici modifikovat. Každý den by pak mohla představovat jiné dějinné úseky, jeden by tak například návštěvníci přišli na 50. léta, další den na sametovou revoluci nebo období 60. let. „Chceme také rozšířit množství příběhů, které zde vyprávíme. Lidé se sem mohou vracet opakovaně, vždy na jinou epochu,“ popsal plány Heller.

Provoz bude rozdělený, dopoledne se budou objednávat školy. Ve sklepení si za zhruba sedmdesát minut projdou expozici, nahoře v budově je pak čeká ještě workshop. Všední dny odpoledne a víkendy jsou určené pro veřejnost. Ideální je koupit si vstupenky on-line, aby návštěvníci nemuseli čekat. Případně by se na ně nemuselo dostat, protože expoziční sloty budou obsazené, uvedli zástupci instituce.

Nové muzeum zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Má jich ve veřejné databází Paměť národa kolem deseti tisíc. „Paměť národa a příběhy v ní obsažené ukazují, že v každé době má cenu být statečný, a pamětníci, kteří příběhy vyprávějí, to krásně deklarují,“ řekl Heller.