V bývalém olomouckém krytu vznikne Institut Paměti národa pro střední Moravu

Bývalý kryt v Olomouci získá nové využití, vznikne v něm Institut Paměti národa pro střední Moravu. V 50. letech minulého století vznikl prostor jako velitelství štábu civilní obrany celého olomouckého okresu. Vybudovali ho pomocí výbušnin přímo v historických městských hradbách.

Zrezivělý vstup do únikového východu, původní vzduchotechnika jsou historické detaily, které podtrhují atmosféru unikátního místa. „Vzduchotechniku potřebujeme nějak obnovit. Určitě chceme použít původní trubky, co tu jsou. Doufáme, že nebudou prorezlé,“ řekl ředitel Paměti národa Střední Morava Petr Zavadil.

Kryt vybudovaný v 50. letech se nijak zásadně upravovat nebude. O to víc by měly příběhy pamětníků na návštěvníky zapůsobit. „Institut bude představovat různé epochy z 20. století. Bude to fungovat takovým způsobem, že návštěvník v pondělí přijde například na 2. světovou válku, v úterý na 50. léta, takže institut budete moci navštěvovat opakovaně,“ vysvětlil Zavadil.

Kryt má dvě podlaží, a i když centrální část institutu bude v přízemí, také v prvním patře se budou prezentovat svědectví pamětníků. „Návštěvník dostane do ruky tablet a bude si sám, nebo ve dvojicích procházet celý prostor a s příběhem jednoho z pamětníků se dozví o určité epoše. Budete mít pohled třeba na 50. léta očima politického vězně, a naopak i pohled estébáka,“ popsal ředitel.

Od podzimu by mohl být kryt přístupný denně

Zástupci Olomouce a Paměti národa dlouho hledali pro nový projekt vhodné prostory. Nakonec se shodli na krytu, který od roku 2018 zdobí streetartová podobizna T. G. Masaryka.

„Před pár lety jsme ho dostali pod odbor cestovního ruchu, tudíž se jevilo logické, že ho budeme z času na čas zpřístupňovat lidem. Což se dělo hlavně během Dnů evropského dědictví,“ řekla náměstkyně primátora Olomouce Markéta Záleská (ODS). Od podzimu by to mohlo být už pravidelně. Paměť národa ale ještě hledá chybějící část financí na zaplacení úprav a vybavení.