Pokračuje líčení v případu ROP Severozápad. Za zmanipulování dotací za 14 miliard čelí obžalobě desítky lidí

Ústecký krajský soud pokračuje v hlavním líčení v rozsáhlém případu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Státní zástupce obžaloval z poškození finančních zájmů Evropské unie a dalších činů 27 bývalých čelných představitelů Ústeckého a Karlovarského kraje, podnikatelů i úředníků. Obžalovaní podle něj zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun.

Obžalobu si téměř tři desítky politiků, úředníků a podnikatelů vyslechly loni v říjnu. Do konce roku u soudu vypovídala zhruba polovina z nich, někteří odmítli. Nesouhlas s obžalobou z machinací s dotacemi vyjádřil bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje a někdejší místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký (ČSSD).

„S obžalobou tak, jak je předložena, zásadně nesouhlasím,“ uvedl Horký, který byl již dříve pravomocně odsouzen souhrnným podmíněným trestem za jiné dva případy. „V rámci svého jednání v komisi jsem nepřijímal žádné pokyny, abych hodnotil tak či onak jednotlivé projekty,“ řekl.

Komise se podle něj sešla, k dispozici měla podrobnosti k projektům, pak se uskutečnilo hlasování. Předseda senátu Jiří Blažek se dotazoval na podrobnosti k průběhu hodnotícího procesu. „Každého politika zajímala úspěšnost projektů,“ uvedl Horký.

Klíčovou roli měli externí hodnotitelé

V seznamu projektů, které podle spisu obžalovaní ovlivnili, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů. Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. Experti měli v hodnocení projektů klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo.

Minimálně jednou si Horký byl podle svého vyjádření prohlédnout projekty v úřadu regionální rady v Karlových Varech. Na některé dotazy státního zástupce Tomáše Minxe Horký odpověděl, že si nepamatuje nebo neví. „Byli jsme poslední instance, která projednávala projekty. Jsem přesvědčen, že všechny projekty byly kvalitní. Byl nám sdělen výsledek a tím bylo jednání (hodnotící komise) ukončeno,“ uvedl.

Hlavní líčení je naplánováno do 11. března a následně vždy na týden v dubnu a květnu. Většina obžalovaných se stání u soudu neúčastní. V jarních termínech budou pokračovat výslechy obžalovaných, poté soud vyslechne svědky, kterých je zhruba padesát. Tento týden chce soud vyslechnout ještě hodnotitele Kamila Řezníčka, bývalého předsedu ODS v Ústeckém kraji Petra Fialu, bývalého náměstka primátorky Karlových Varů Tomáše Hybnera (bývalý člen ČSSD), bývalého starostu Chebu za ČSSD Petra Navrátila a bývalého pověřeného ředitele dotačního úřadu Jiřího Červinku.

Jednání soudu je naplánováno do června

Soud zatím podle Blažka nerozhodnul o podnětu advokáta bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS) na vyloučení jeho případu do samostatného jednání s ohledem na zdravotní stav obžalovaného. Bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz, který spolupracoval při vyšetřování případu s policií, bude vyslechnut jako poslední. „Doufám, že to bude ještě v červnu,“ podotkl soudce.

Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun. Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Řízení ve věci začalo na konci roku 2013. Hlavní líčení začalo čtením obžaloby loni v říjnu. Proces se koná u soudu v Litoměřicích, protože v budově krajského soudu v Ústí nad Labem chybí velká zasedací místnost. Celý spis má desítky tisíc stran. Většině obžalovaných hrozí až 16 let za mřížemi. Náhradu škody uplatňuje Ústecký i Karlovarský kraj a ministerstvo financí.