Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.

Zatímco při úterním zahájení líčení chybělo pět obžalovaných, ve středu ve velké zasedací síni nebylo 19 z nich, včetně již dříve odsouzeného bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, jenž spolupracoval s policií při vyšetřování tohoto případu.

K soudu naopak znovu přišla jediná obžalovaná žena, bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, její někdejší náměstek Pavel Kouda, Alexandr Novák (bývalý senátor a starosta Chomutova) a Daniel Ježek, kdysi vlivní podnikatelé na severu Čech.

Mezi vyjmenovanými trestnými činy je poškození finančních zájmů Evropské unie, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločin vydírání a další. Obžalovaným hrozí až 16 let vězení. Celkem 22 z nich bylo podle státního zástupce členy organizované zločinecké skupiny. Obžaloba má 131 stran. S jejím čtením začal státní zástupce v úterý dopoledne a pokračoval od středečního rána do odpoledních hodin.

V seznamu projektů, které údajně obžalovaní ovlivnili, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů. Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. Experti měli v hodnocení projektů klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo.

Náhradu škody za pokuty požadují kraje i ministerstvo, částka přesahuje 12 miliard

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Odblokovat program se podařilo poté, co Karlovarský a Ústecký kraj souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje musely zaplatit 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů korun a Ústecký 598 milionů korun. Oba kraje a ministerstvo financí požadují náhradu škody.

Ústecký kraj uplatňuje škodu ve výši zhruba 130 milionů korun. Karlovarský kraj se připojil s požadavkem na náhradu škody v souhrnné výši zhruba 375 milionů korun, z čehož podstatnou část tvoří plošná korekce, kterou kraj musel uplatnit. ČTK to řekla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Ministerstvo financí požaduje částku přesahující 12 miliard korun, ČTK a Českému rozhlasu to ve středu řekl Jiří Straka z ministerstva.

Obhájce bývalého náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila Jiří Schüller ve středu novinářům řekl, že všechny projekty byly soutěženy a měly své dodavatele. „Všechny projekty, které byly vysoutěženy, stojí, fungují a nikde nikdo nehledá ani jedinou korunu. Pokud někdo tady tvrdí, že měly být vybrány jiné projekty, tak to není odpovědnost těchto lidí,“ uvedl Schüller s tím, že Navrátil nemohl způsobit škodu.