Kapitán a Pan velkomožný míří k soudu. Vyšetřování kauzy ROP Severozápad končí

Události: Končí vyšetřování kauzy ROP Severozápad (zdroj: ČT24)

Končí vyšetřování jedné z nerozsáhlejších dotačních kauz. K soudu míří bývalý občanskodemokratický senátor Alexandr Novák, vlivný člen ODS Daniel Ježek a další dvě desítky lidí. Podle detektivů manipulovali s dotacemi na severu Čech. Důkazem je výpověď spolupracujícího obviněného Petra Kušnierze proti bývalým politikům i vlivným podnikatelům. Ti vinu odmítají.

Údajná dotační mafie měla mít dvě hlavy – Alexandra Nováka s přezdívkou „Kapitán“ a Daniela Ježka, kterého svědci označují jako „Pana velkomožného“. Podle detektivů způsobili škodu až 14 miliard korun.

„Část trestní věci byla vyloučena do samostatného řízení. Obvinění byli vyrozuměni o termínu, ve kterém budou moci prostudovat trestní spis,“ informoval státní zástupce Tomáš Minx.

„To naznačuje, že ta velká kauza bude končit,“ okomentoval situaci obhájce obviněného Jiřího Šulce Daniel Volák. „Nyní se z těch, kteří byli vyloučeni, stávají svědci proti těm, kteří vyloučeni nebyli,“ dodal k tomu obhájce obviněného Arno Fišery Jaroslav Ortman.

Kromě bývalých politiků ODS Nováka a Ježka končí vyšetřování i u dalších 22 lidí, mezi nimi exhejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové. „Pro osoby, pro které jsem v minulosti na ROPu pracoval, jsem na jejich žádost ovlivňoval proces hodnocení projektů,“ uvedl exšéf dotačního úřadu Petr Kušnierz. Kauza začala tím, že se sám obrátil na policii.

Vyšetřovací experiment

Manipulaci měl potvrdit i policejní vyšetřovací pokus. „Ty projekty se vůbec hodnotit na základě předaných podkladů nedaly, nebyla žádná kritéria. Podklady nic neobsahovaly, a kdybych si neopatřil to, co jsem si opatřil, tak by nebylo co hodnotit,“ poznamenal znalec, který se vyšetřovacího pokusu účastnil.

„Policie se snažila opatřit si relevantní důkaz, ale nicméně neprůchodným způsobem,“ myslí si advokát Volák.

Hlavní obviněný Alexandr Novák byl už dříve v jiné kauze odsouzený za přijetí úplatku ve výši 40 milionů korun. Před obviněním v kauze ROP podnikal také ve Spojených státech. Na Floridě vlastnil 17 domů. „Slouží především k pronajímání zájemcům,“ vysvětlil bývalý Novákův advokát Jan Růžek.

Kauza údajných dotačních podvodů kolem ROP Severozápad by se mohla dostat před soud nejdříve na konci tohoto roku. Příslušný pro projednávání celého případu je krajský soud v Ústí nad Labem.