Dotace jsou spolupachatelem korupce, míní Kubera. O žádné korupci nevím, říká Vondráček

Otázky Václava Moravce: Radek Vondráček (ANO) a Jaroslav Kubera (ODS) (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) učinil vše, aby se od svých firem odstřihl, tvrdí předseda sněmovny a člen Babišova hnutí ANO Radek Vondráček. Analýza právníků Evropské komise o tom, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu svých dřívějších firem, je podle něj jen „jedním právním názorem.“ Podle šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS) je příčinou této i dalších kauz hlavně nesmyslný systém dotací. Řekli to v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Analýza právní služby Evropské komise, o které v sobotu informovaly tři zahraniční deníky, uvádí, že Babiš má jako předseda vlády možnost v Česku řídit a ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním evropských dotací a je tak ve střetu zájmů. Babiš sice loni převedl své firmy do svěřenských fondů, podle analýzy je ale stále konečným uživatelem výhod. Premiér všechna podezření odmítl.

„Je to jenom jedno z právních stanovisek. Debata nás čeká, a to je v pořádku. Ale Andrej Babiš udělal vše, co mu zákony umožňují a co mohl udělat. Svěřenské fondy máme v právním řádu od roku 2014, je to účelové sdružení majetku, kde je (Babiš) v postavení obmyšleného. Ale byla to jediná legální možnost,“ tvrdí Vondráček.

Vondráček argumentuje například zprávou Státního zemědělského intervenčního fondu, podle níž se prý premiér ze své funkce nepodílí na čerpání evropských peněz a firmy nijak neovládá. Další analýzu chystá také ministerstvo pro místní rozvoj.

Tyto analýzy ale Jaroslav Kubera (ODS) zpochybňuje, protože analýzu připravuje ministryně Klára Dostálová, která je ve vládě za Babišovo hnutí ANO. „Umíme si představit, jak bude asi to stanovisko vypadat. Nebude asi podobné tomu od právního servisu, to je přece logické,“ předpokládá.

Kubera: Dotace svádějí, je těžké jim odolat

Kubera považuje zprávu právníků Evropské komise za velmi důležitou. Podle něj se ale opět mluví o následku, nikoli o příčině – a za tu považuje samotný systém dotací. „Dotace jsou přímo spolupachatelem korupce, protože svádějí a je strašně těžké jim odolat,“ podotkl Kubera.

Podle Vondráčka vzniklo ANO jako protikorupční hnutí a domnívá se, že tento étos trvá. „Já nevím o žádném korupčním skandálu hnutí ANO, který by byl zásadní. Žijeme v době, kdy korupční skandály skončily. Řešíme jiné věci,“ řekl.

Babišův případ ani prověřování dotací na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu za skandál nepovažuje. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali 21. listopadu nejen v sídle ministerstva a agentury, ale také přímo u ministryně Dostálové, jíž zabavili služební počítač. „Není to korupční skandál hnutí ANO, ani ho tak nevnímám,“ reagoval Vondráček. Dostálová podle něj s policií spolupracuje.

Vláda je úspěšná, tvrdí Vondráček. Podle Kubery jen rozhazuje

Šéfové obou parlamentních komor komentovali také aktuální průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi. V listopadovém volebním modelu dosáhlo hnutí ANO významného růstu – za měsíc posílilo z 27 na 32,5 procenta. A to navzdory kauze kolem premiéra Babiše a jeho syna, který svého otce obvinil z únosu na Krym.

„Myslím, že je to odraz toho, že vláda funguje, že plní sliby. Dorovnávají se křivdy z minulosti, které tu byly. Lépe se daří seniorům, kterým se přidalo, mají možnost cestovat vlakem a autobusy,“ vyjmenovává Vondráček.

Podle průzkumu ANO dál přebírá hlavně příznivce KSČM a SPD, tedy častěji nespokojené voliče. „A vzhledem k tomu, že v současné době je důvodů pro nespokojenost méně a vláda funguje, tak i to může být důvod,“ míní Vondráček. Trvá ale na tom, že ANO je hnutí liberální. „Jako představitel ANO se neustále snažím o to, abychom liberálními byli a vím, že ten názor převládá,“ dodal.

Jaroslav Kubera ale vidí za růstem popularity ANO hlavně „rozdávací“ politiku vlády. „My jsme rádi, když nám někdo něco dává a je nám jedno, že nám to dává na dluh. Je příjemné jezdit zadarmo nebo za 25 procent ceny, ale je potřeba říct pravdu, že je to všechno na dluh. Jednou si to odneseme, projídáme budoucnost, neinvestujeme,“ upozorňuje.

„Brzo na tom budeme jako ti, co se zadlužili a teď mají na krku exekuci. Stát žádné peníze nemá – má jen ty, které sebere svým občanům. Stokorunu seber, padesát vrať a lidi ti ještě budou děkovat a budou tě volit,“ poznamenal Kubera na adresu vlády.