Babiš čelí správnímu řízení kvůli podezření, že stále ovládá média

Městský úřad v Černošicích u Prahy zahájil správní řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Důvodem je podezření ze spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš podle informací na webu úřadu čelí podezření, že stále ovládá média z holdingu Agrofert.

Pod Agrofert spadá mimo jiné vydavatelství Mafra (vydává například deníky MF Dnes, Lidové noviny a Metro), firma Londa (provozuje rádia Impuls a RockZone) a Stanice O (provozuje hudební televizi Óčko). Členům vlády je přitom zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pokud úřad shledá porušení zákona, hrozí premiérovi čtvrtmilionová pokuta.

Nejvýznamnější mediální firmou v rámci Agrofertu je skupina Mafra. Podle údajů firmy mají její tištěné tituly 2,4 milionu čtenářů a internetové stránky navštíví týdně 3,4 milionu uživatelů. Babiš koupil Mafru v roce 2013 od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, loni v únoru ji kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

Podle organizace Transparency International ČR však Babiš ovládá holding Agrofert včetně médií i po převedení do svěřenských fondů a tím porušuje zákon. V srpnu proto odeslala podnět na Městský úřad v Černošicích. Důvodem je to, že Babiš bydlí v Průhonicích v okrese Praha-západ a úřadem s rozšířenou působností jsou pro ně právě Černošice.

  • deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro
  • týdeníky Téma a 5plus2
  • weby iDnes.cz, Lidovky.cz, Expres.cz, Idos.cz, Rajce.net, Akcniceny.cz, eMimino.cz a další
  • hudební televize Óčko
  • rádia Impuls a RockZone
  • slovenské vydavatelství Mafra Slovakia (vydává Hospodárske noviny, časopisy Téma, Evita a další, provozuje web HNonline.sk)
  • do mediální skupiny zároveň patří virtuální operátor Mobil.cz, pořadatel akcí Mafra events a tvůrčí studio Mafra creative
  • připravuje koupi vydavatelství Bauer Media v Česku i na Slovensku (vydává tři desítky časopisů, např. Můj svět, Rytmus života, Cosmopolitan, Bazaar, Tina, Bravo nebo Esquire a provozuje několik webů)
  • Zdroj: ČTK, Agrofert, Mafra

Černošický úřad k podnětu Transparency International obdržel podrobné stanovisko od Babišova zmocněnce. O součinnost požádal Poslaneckou sněmovnu, městský a krajský soud a finanční úřad. Na jeho výzvu mu poslaly informace také politické strany, a to TOP 09, ČSSD a ODS. Premiéra úřad předvolal na 17. prosince k neveřejnému ústnímu jednání.

Babiš už dříve označil tvrzení Transparency International za nesmyslné a řekl, že šéf této organizace David Ondráčka se stal součástí politického boje proti němu. „To, co tvrdí Transparency International, jsou nesmysly. Svou firmu jsem vložil do svěřenského fondu, jak mi určil zákon, který sněmovna přijala jenom kvůli mně, a tím jsem se vzdal celé firmy. TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ uvedl v srpnu.

  • „Vzhledem k tomu, že správní orgán Městský úřad Černošice shledal na základě obdržených dokumentů za důvodné projednání věci, dnem 26. 11. 2018 zahájil správní řízení pro podezření ze spáchání trvajícího přestupku podle ust. § 23 odst. 1 písm. b) zák. č. 159/2006 Sb. o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů, kterého se má dopouštět Ing. Andrej Babiš tím, že v rozporu s ust. § 4a odst. 1 zákona o střetu zájmů, jako veřejný funkcionář, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, po uplynutí lhůty dle ust. § 4a odst. 2 zákona o střetu zájmů, tj. po dni 18. 12. 2017, je ovládající osobou právnické osoby LONDA spol. s r.o., IČ 49241931, která je provozovatelem rozhlasového vysílání, dále ovládající osobou právnické osoby Stanice O, a.s., IČ 26509911, která je provozovatelem televizního vysílání, a ovládající osobou právnické osoby MAFRA, a.s., IČ 45313351, která je vydavatelem periodického tisku.“