Tisk: Právníci Evropské komise podezírají Babiše ze střetu zájmů kvůli dotacím Agrofertu

Události: Právníci Evropské komise podezírají Babiše ze střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Právníci Evropské komise podezírají českého premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel kvůli dotacím pro holding Agrofert. Uvedly to britský list The Guardian, francouzský Le Monde a německý Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zprávu právní služby Komise. Babiš označil analýzu za lži a odmítl, že by byl kvůli dotacím ve střetu zájmů. Tvrdí, že svěřenské fondy, kam své firmy převedl, neřídí ani neovládá.

V interním materiálu se podle ČTK píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Podle zahraničních médií českým daňovým poplatníkům hrozí, že budou muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (2,1 miliardy korun), které byly Agrofertu vyplaceny v letošním roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší.

Hospodářské noviny v červenci uvedly, že Agrofert loni získal na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. Na dani z příjmu firma ve stejném období zaplatila 739 milionů korun.

Zpřetrhat vazby, nebo nebrat dotace, radí Komise

Podle právního posudku, z něhož deník The Guardian cituje, je Babiš v situaci, kterou lze označit za střet zájmů, protože veřejní činitelé a politici by neměli čerpat z unijních fondů, které v posledku kontrolují.

Dokument právní služby připomíná, že v Česku vláda navrhuje státní rozpočet a je odpovědná za jeho naplňování. Částky, které jsou později proplaceny z fondů EU, jsou částí českého rozpočtu.

„Je v první řadě na českých úřadech, aby přijaly odpovídající opatření,“ napsala právní služba. Jednou možností podle právníků Komise je, že Babiš a jeho rodina přetnou všechny vztahy s firmami, druhou, že firmy přestanou získávat peníze z fondů. Třetí, teoretickou možností je, že se premiér zdrží jakékoliv účasti na rozhodováních, v nichž by mohl být ve střetu zájmů. Třetí variantu ale zpráva pokládá za nedostatečnou. 

Reakce Andreje Babiše a europoslance Miroslava Pocheho (zdroj: ČT24)

Prošetřování se má týkat i dotací od roku 2013

Úředníci Evropské komise údajně vyšetřují i desítky milionů z dalších dotací udělených Agrofertu od roku 2013. Komise, která dohlíží na udělování dotací zemědělcům a chudším regionům, začala vyšetřovat Agrofert po tvrzení protikorupčních organizací, že mají důkazy o tom, že Babiš je nadále vlastníkem Agrofertu a příjemcem souvisejících výhod, což je v rozporu s českým i unijním právem, podotýká The Guardian.

Právníci Evropské komise podle listů The Guardian a Le Monde zkoumali, zda Babiš porušil předpis z letošního roku týkající se evropských fondů. Jejich právní názor však naznačuje, že Babiš možná byl ve střetu zájmů už jako ministr financí podle starších finančních pravidel EU. 

Europarlamentní seskupení Zelení - Evropská svobodná aliance (Zelení/EFA) požaduje, aby Babiš ukončil veškeré vazby na Agrofert, nebo odstoupil z funkce premiéra. „Neexistuje žádné ospravedlnění zneužívání výkonu vysoké státní funkce pro osobní zisk,“ uvedl předseda skupiny Zelení/EFA v Evropském parlamentu Philippe Lamberts.

Belgický europoslanec za Zelené a člen výboru pro kontrolu rozpočtu Bart Staes řekl, že Babiš by se měl buď oprostit od všech vazeb na Agrofert, nebo odstoupit. „Teď nastal čas, aby Komise konala,“ cituje The Guardian politika, který působí ve výboru pro kontrolu rozpočtu 19 let a tvrdí, že podobný případ, který by se týkal vrcholného politika země EU, ještě nezažil. 

Ve zprávě právní služby Evropské komise podle listu Le Monde stojí, že firmy spadající pod Agrofert čerpaly v roce 2013 z evropských strukturálních fondů přibližně 42 milionů eur a loni 82 milionů eur.

V žádném střetu zájmu nejsem, reagoval Babiš

Babiš v e-mailu zaslaném britskému deníku označil analýzu EU za lži a obvinil protikorupční organizaci Transparency International, která u Evropské komise podala příslušný podnět, z „šíření nesmyslů“.

Že by byl kvůli dotacím Agrofertu ve střetu zájmů premiér odmítá. „V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě 'lex Babiš' vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ uvedl Babiš.

Dodal, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před měsícem požádala ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) o právní analýzu. „Je připravená a v pondělí ji projedná vláda,“ řekl premiér. Poznamenal také, že analýzu právníků Evropské komise zatím neviděl, dozvěděl se o ní z médií a vychází tedy jen z publikovaných úryvků zprávy.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pokládá nařčení za nesmysl. Firmu nikdo nekontaktoval. Babiš podle něj učinil vše, co po něm právní systém vyžadoval. „Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,“ dodal mluvčí.

Tento týden Městský úřad v Černošicích oznámil, že zahájil správní řízení s Babišem kvůli podezření ze spáchání přestupku proti českému zákonu o střetu zájmů. Babiš podle informací na webových stránkách radnice čelí podezření, že stále ovládá média spadající dříve pod Agrofert. Podnět odeslala v srpnu na černošický úřad Transparency International ČR. Podle ní Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Poche: Babiš je podle dokumentů příjemcem peněz z Agrofertu

Europoslanci se na výsledky právní analýzy ptali minulé pondělí přímo komisařů. Potvrdil to český europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Uvedl, že podle komisařky Coriny Cretuové by měl být oficiální výsledek zveřejněn zřejmě v lednu.

„Je zcela zřejmé, že to Komise považuje za závažné. Premiér říká nesmysly, protože z dokumentů, které Transparency International zaslala Evropské komisi a které jsou podkladem pro to šetření, které přichází ze Slovenska, je zcela evidentní, že on sice neovládá skupinu Agrofert, ale je pořád ještě konečným příjemcem prostředků z Agrofertu. Stejně jako jeho žena plus další tři lidé,“ řekl ČT Poche.

„Pokud by se to prokázalo, tak Evropská komise bude chtít po České republice, aby finanční prostředky vrátila. Protože to samozřejmě je v rozporu s finančními nařízeními, která EK má,“ podotkl europoslanec.

EU podle něj nebyla připravena na to, že premiérem některé ze zemí se stane člověk, který bude jedním z dominantních příjemců finančních prostředků. „Komise dokonce chystá nové nařízení, které to bude upravovat, kde se všechny potenciální střety zájmů sloučí v jeden dokument,“ uvedl.

Závažnější než případné vracení peněz do EU je podle Pocheho zhoršení pověsti Česka. „Evropské rady se za 14 dní bude účastnit premiér, který podle uniklých materiálů je sám ve střetu zájmů a sám může rozhodovat o svých benefitech,“ dodal. 

Pokud Česko bude muset Evropské unii peníze vracet, měla by je následně po holdingu vymáhat, míní Transparency International. „Právně to však bude velice složitý a dlouhý proces,“ sdělil právník TI Petr Leyer.

Časopis Respekt upozornil, že ve slovenském rejstříku, kde firmy spolupracující se státem musí na rozdíl od Česka uvádět, kdo za nimi reálně stojí, je Babiš veden u Agrofertu jako takzvaný konečný uživatel výhod. Server upozornil, že v loňském rozhovoru pro magazín Forbes Babiš uvažoval nad tím, že by jednou mohl Agrofert prodat na burze. Podle Respektu tak trvá jeho zájem na úspěšném fungování firmy.

Piráti vyzvou české úřady, aby se dotacemi Agrofertu zabývaly

Předseda Pirátů Ivan Bartoš oznámil, že v pondělí vyzve české úřady, aby se zabývaly podezřeními na střet zájmů u premiéra Babiše a také u ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a zabránily případným škodám souvisejícím s neoprávněným čerpáním dotací.

Bartoš zmínil, že podle Guardianu bude Česko vyzváno, aby zaplatilo aspoň část z více než dvou miliard korun. „Tato částka neustále narůstá, a proto se intenzivně snažíme minimalizovat škody a ochránit veřejné prostředky. Na situaci jsme upozorňovali Evropskou komisi bezprostředně po vstupu finančního nařízení v platnost na začátku tohoto srpna. Obrátili jsme se i na Národní orgán pro koordinaci či Státní zemědělský intervenční fond, který dotace v oblasti zemědělství přiděluje. Bohužel české úřady tuto situaci bagatelizovaly či přímo ignorovaly,“ uvedl Bartoš.

Cílem Pirátů podle Bartoše je nastavit spravedlivou dotační politiku, ve které nebude prostor pro zneužívání střetu zájmů či znevýhodňování malých a středních podniků. „Buď nemohou (vrcholní politici) dělat politiku, nebo nemohou v té oblasti podnikat a čerpat dotace. To je ten problém. Bohužel oligarchové to nectí a pak je ta hamižnost na úkor obyvatel země,“ zdůraznil Bartoš.

Pospíšil: Česko je nejzápadnější částí východní Evropy

Podle dalších opozičních stran by Babiš měl v čele vlády skončit. „Znovu se jen potvrzuje, že Andrej Babiš čelí obrovskému střetu zájmů, a tím ohrožuje ústavní funkci premiéra a pověst země. V každé demokratické zemi by to znamenalo rezignaci premiéra na svou funkci. To ale od Andreje Babiše nečekám. Odpovědnost za to mají dnes i ti, co ho za každou cenu drží u moci, tedy sociální demokraté a komunisté,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila se země po všech kauzách českého premiéra pro ostatní s konečnou platností stala nejzápadnější částí východní Evropy. „Je mi z toho smutno,“ napsal na Twitteru.

Pro Jana Farského ze STAN je Babiš mužem minulosti, která ho dohání. „ČR si zaslouží premiéra, který bude mít za priority školství, infrastrukturu, kvalitu půdy a vody. A nejen sebe sama,“ konstatoval na sociálních sítích.

„Čeští daňoví poplatníci budou muset zřejmě zaplatit miliardy, které Agrofert neoprávněně čerpal. Takže i my, kteří na obludný konflikt zájmů Andreje Babiše upozorňujeme už řadu let, budeme moci říkat : Náš 'drahý' předsedo vlády,“ napsal na Twitteru exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Hamáček: Je nepřijatelné, aby stát vracel dotace za Agrofert

Podle vicepremiéra Babišovy vlády a předsedy ČSSD Jana Hamáčka je nepřijatelné, aby Česko vracelo dotace za Agrofert. „Pokud ale musí někdo tyto věci vysvětlovat, pak je to Andrej Babiš, určitě ne ČSSD. Bylo by ale nepřijatelné, aby Česká republika kvůli bývalým firmám Andreje Babiše musela vracet dotace,“ prohlásil.

Pozice komunistů ve vztahu k menšinové vládě se v současné situaci podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa nijak nemění. Vysvětlení od premiéra nevyžadují. „Ať se tím zabývají kompetentní orgány Evropy a ty buď rozhodnou, nebo nerozhodnou. Já bych zatím neviděl nic k řešení,“ řekl Filip. Také místopředseda SPD Radim Fiala podotkl, že jde zatím pouze o uniklé informace.