Kušnierz: Desítky milionů z ROP Severozápad šly ODS a ČSSD

Obviněný exředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz ukázal v kauze zmanipulovaných zakázek na politické strany. Policistům podle Českého rozhlasu u výslechu řekl, že dotace končily u žadatelů napojených na ODS a ČSSD. Obě politické strany ale nařčení odmítají. Tvrdí, že šlo o selhání jednotlivců.

Kušnierz v kauze figuruje jako korunní svědek. Za machinace kolem evropských dotací už dostal pět let vězení. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů. Když mu hrozilo, že se do vězení vrátí, začal vypovídat.

„Byla třeba alokace 200 milionů na nějakou výzvu a vím, že 100 milionů mělo jít pro ČSSD, 100 milionů pro ODS. Těch 100 milionů si zase měli dělit u sociálních demokratů Jana Vaňhová (obviněná exhejtmanka), Pavel Kouda (Vaňhové stíhaný exnáměstek), Arno Fišera (stíhaný exnáměstek hejtmanky) a u ODS to měl být Dan Ježek (obviněný podnikatel), René Budjač (někdejší radní za Ústecký kraj),“ popsal Kušnierz u výslechu, s jehož obsahem je zpravodajský web Českého rozhlasu seznámen.

Foldyna: ČSSD na to doplácí stejně jako ODS

Krátce po tomto výslechu policie obvinila 24 lidí. Sociální demokracie ale machinace s penězi odmítá. Ústecký poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) uvedl, že obvinění se snažili obohatit pouze sebe, nikoliv stranickou pokladnu. „Tohle nás jen špiní, ČSSD na to doplácí stejně jako ODS a zítra třeba ANO,“ dodal.

Pavel Kouda a Jana Vaňhová
Zdroj: ČT24

O individuálním selhání mluví i místopředsedkyně ODS a zastupitelka v Ústeckém kraji Drahomíra Miklošová. „Jestli někdo něco provedl, je na policii, aby to pořádně vyšetřila. Pokud se prokáže, že se skutečně něco takového dělo, musí za to pak být potrestán. Odhaduji to ale spíše na osobní selhání,“ řekla rozhlasu. Ostatní aktéři kauzy se k výslechu Kušnierze odmítli vyjádřit.

Pan velkomožný a Kapitán

O přidělování dotací podle vyšetřovatelů rozhodovali Ježek a bývalý senátor Alexandr Novák, přezdívaní Pan velkomožný a Kapitán. Díky svému vlivu podle detektivů dokázali ovlivnit celý proces přidělování dotací.

U výslechu to přiznal i Kušnierz, který podle svých slov chodil za Ježkem. „Řešil jsem s ním personální záležitosti úřadu, to znamená obsazení postů od vedoucích funkcí, nikoliv pozic referentských, ale vedoucích a projekty, což bylo hlavním cílem činnosti ROPu Severozápad včetně debat o výši nejen alokací k jednotlivým výzvám, ale i stanovení termínů, kdy budou výzvy vyhlášeny a ukončeny,“ uvedl u výslechu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Politici v čele s Vaňhovou či Fišerou pak v tabulce zájemců o dotace měli otečkovat „tlačené“ projekty. Seznam nakonec schválil Ježek. Kušnierz měl už jen ohlídat, aby projekty získaly dotace.

Členy komisí proto instruoval, jak mají hlasovat. Někdy údajně jen podepsali předvyplněný formulář. „Všichni členové komise byli loajální a věděli, že se jedná o zájmové projekty. Tam nikdo nehodnotil spravedlivě a objektivně,“ řekl u výslechu.

Obvinění mají obstavené účty a zajištěné byty

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Podle serveru Seznam.cz obviněným policie zajišťuje i bankovní účty a nemovitosti.

Účty má obstavené například Jana Vaňhová nebo ředitel odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. Byty mají zajištěné starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD), advokát Aleš Dostál, bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD) nebo Zdislav Mazur a Zdeněk Sysel. Žalobci chtějí u všech obviněných zajistit 870 milionů korun. Údajnou škodu v celé kauze policie vyčíslila na více než 13 miliard.