Policisté zadrželi ústeckou exhejtmanku Vaňhovou a dalších 23 lidí kvůli eurodotacím

Kriminalisté stíhají 24 lidí kvůli zneužití evropských dotací (zdroj: ČT24)

Kriminalisté zahájili trestní stíhání 24 lidí kvůli zneužití evropských dotací. Trestných činů se měli dopustit v souvislosti s činností v Regionální radě regionu soudržnosti Severozápad, řekl žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Mezi zadrženými je i bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, bývalý senátor za ODS Alexandr Novák a bývalý člen ODS Daniel Ježek, uvádí server Lidovky.cz. Podle advokátů je za vším loňská výpověď bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze.

 „Národní centrála proti organizovanému zločinu rozhodla o zahájení trestního stíhání 24 osob, tyto osoby jsou obviněny především ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškozování finančních zájmů Evropské unie,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Některé ze zadržených nyní policisté vyslýchají v Praze. Mezi zadrženými je i bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD Jana Vaňhová. Serveru Lidovky.cz to potvrdil advokát Vaňhové Jaroslav Beneš. „Teď pojedu za klientkou, takže se teprve seznámím s usnesením, co je jí kladeno za vinu,“ řekl Beneš. 

V 80. letech byla členkou KSČ, pracovala jako vychovatelka na základní škole v Klášterci nad Ohří. Od roku 1998 je členkou ČSSD, později byla i místopředsedkyní strany. V roce 2008 se stala hejtmankou Ústeckého kraje, přestože nebyla volebním lídrem strany – tím byl  Jaroslav Foldyna, kolegové z jeho vlastní strany ho ale krátce před volbou odmítli na post hejtmana nominovat. Vaňhová byla v tomto období také členkou výboru regionální rady ROP Severozápad. Ten měl konečné slovo v rozhodování, který projekt bude podpořen evropskými penězi. Mezi lety 2012 a 2016 pak byla náměstkyní hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM. Politička je spojována s řadou podezřelých zakázek v kraji. Jejím partnerem byl podnikatel a vlivný člen ČSSD Roman Houska, kterého v listopadu 2013 našli zastřeleného před jejich domem. 

Jana Vaňhová
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Zadržen i exsenátor Novák

Mezi zadrženými je podle médií také bývalý senátor za ODS Alexandr Novák, který už byl v minulosti odsouzen za korupci na čtyři roky a v roce 2015 předčasně propuštěn. Podle ČTK policie zadržela Jiřího Červinku, který v roce 2011 vedl úřad jako pověřený ředitel. 

Mezi obviněnými je i bývalý předseda výboru, krajský předseda ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, což potvrdil jeho advokát. Obvinění podle něj stojí na dřívější výpovědi bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze. Aktuální vyšetřování podle advokáta spadá do let 2006 až 2010, kdy Navrátil působil nejprve jako hodnotitel projektů, až později byl předsedou výboru ROP Severozápad. Dalším obviněným je pak podnikatel a bývalý člen ODS Daniel Ježek, což rovněž potvrdil jeho advokát.

Spekuluje se i o zadržení dalších bývalých členů regionální rady. Jakub Pánik nebo Petr Navrátil celý den nebrali telefony. Policie se v případu zajímá i o ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimíra Macholdu, uvádějí Lidovky.cz. V minulosti působil jako hodnotitel projektů, které se ucházely o dotaci. Na doporučení hodnotitelů řídící výbor ROP Severozápad rozdělení dotací schvaloval. 

Spekulace o tom, že mezi zadrženými je také ústecký podnikatel Patrik Oulický, se nepotvrdila. Oulický řekl, že nebyl zadržen a ani z ničeho obviněn.

Aktuální obvinění 24 lidí souvisí s další kauzou bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze, který je za zmiňovaný skutek stíhán od loňského prosince. Policie má v této kauze k dispozici dokumenty a nahrávky, na nichž bývalý ředitel popisuje údajné manipulace s projekty. Materiály se týkají některých podnikatelů a politiků, například bývalého radního Ústeckého kraje Arna Fišery (ČSSD) nebo podnikatele Daniela Ježka.

„V podstatě se zrealizovalo to, co říkal pan Kušnierz, když mému klientovi loni na podzim vyhrožoval, že pokud mu nepřinese peníze, tak učiní jakési oznámení, a to tedy učinil. Teď je tvrzeno, že můj klient něco organizoval nějakým způsobem,“ uvedl Ježkův advokát Michael Kis. Právě Ježka Kušnierz označil letos v únoru za toho, kdo o projektech rozhodoval.

Zásah na Ústecku i Karlovarsku

Podle informací ČT kriminalisté v případu zasahovali na Ústecku a Karlovarsku. V sídle dotačního úřadu ale nebyli. „Žádné informace nemáme, nicméně mohu potvrdit, že v úřadu ROP Severozápad policie nezasahovala,“ řekl mluvčí Pavel Žinčík. Podle ČTK ale byla v uplynulých měsících řada jeho zaměstnanců podat policii vysvětlení. Zásah se nijak nedotkl ani Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Policisté naopak navštívili sídlo Karlovarské agentury rozvoje podnikání. „Zásah ale nesouvisel s činností agentury, a pokud víme, policie si z místa neodvezla žádné materiály,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechtěl zásahy ani spekulace o zadržených příliš komentovat. „Je na policii, aby konala svou práci,“ řekl. Kauzy kolem ROP Severozápad už prý nejsou z pohledu ČSSD aktuální. „To je vzdálenější minulost, nedotýká se to už mandátu naší vlády. Naše vláda už nastavila systém čerpání evropských prostředků jinak. Doufám, že peripetie se v současném systému nebudou opakovat,“ prohlásil premiér. 

ROP skončil, soudy s jeho aktéry pokračují

Regionální operační program Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici.

V několika kauzách figuruje bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů.

Spolu s ním byl odsouzen i další bývalý ředitel Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Všichni dostali podmínky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soudkyně Kamila Elsnicová tehdy naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek,“ řekla. Ve výpovědi Kušnierz detailně popsal schůzky s Ježkem, exsenátorem Novákem v Chomutově či Oulickým.

Před soudem stojí i ředitelka Jana Havlicová. Společně s dalšími lidmi včetně bývalého hejtmana Jiřího Šulce je obžalována za to, že podle policie neoprávněně svým předchůdcům proplatila statisícové částky při odchodu z úřadu. Soud už téměř rok řeší i podezření z předražení zakázky Krajské zdravotní na nákup přístrojů. Obžalováni jsou bývalí i současní manažeři společnosti.

Kvůli problémům se nevyčerpalo 3,5 miliardy

Program ROP Severozápad byl téměř dva roky pozastaven. Úřady k tomuto kroku přistoupily kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a velkým chybám v projektech a obvinění úředníků a politiků. Naplno se čerpání podařilo obnovit po téměř dvou letech. Nestihlo se proto vyčerpat zhruba 3,5 miliardy korun. 

ROP Severozápad podpořil během své existence 536 projektů, nejúspěšnějšími žadateli byly Ústecký a Karlovarský kraj, město Ústí nad Labem a Krajská zdravotní sdružující pět nemocnic v Ústeckém kraji. Díky dotacím bylo opraveno 30 školních a předškolních zařízení, opraveno nebo vybudováno 245 kilometrů silnic nebo 55 kilometrů cyklostezek. 

Úřad na dotacích proplatil 19,4 miliardy korun, poslední peníze poslal příjemcům na konci června. Regionální operační programy už dnes pro čerpání evropských dotací nefungují, peníze přerozdělují jednotlivá ministerstva.