Vaňhová pozastavila členství v ČSSD. Dalším obviněným v kauze ROP Severozápad policie zablokovala účty a majetek

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová ve čtvrtek pozastavila členství v ČSSD, uvedl místopředseda chomutovské sociální demokracie Miloň Houda. Spolu s dalšími 23 lidmi čelí obvinění v kauze machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Obviněným, včetně Vaňhové, podle Seznam.cz policie zajišťuje účty a nemovitosti.

  • Jana Vaňhová – bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD
  • Alexandr Novák – bývalý senátor a exstarosta Chomutova za ODS
  • Daniel Ježek – podnikatel, bývalý člen ODS
  • Petr Navrátil – starosta Chebu, bývalý předseda ČSSD v Karlovarském kraji (do prosince 2016), bývalý šéf výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad
  • Arno Fišera – bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji (2011–2012), po obvinění v kauze ukončil i členství v ČSSD
  • Jakub Pánik – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Miloslav Čermák – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Petr Horký – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje a místostarosta Mariánských Lázní za ČSSD
  • Pavel Kouda – bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, bývalý člen ČSSD
  • Petr Fiala – bývalý předseda ODS v Ústeckém kraji a ředitel Krajské zdravotní
  • Jiří Červinka – pověřený ředitel úřadu ROP Severozápad po část roku 2011
  • Zdroj: ČTK

„Jana Vaňhová požádala o pozastavení členství, okresní výkonný výbor jí vyhověl,“ řekl Houda. O kauze, ve které je Vaňhová obviněná, se podle Houdy ani nediskutovalo.

Vaňhová se jednání okresního výkonného výboru sama zúčastnila. „Jsem si jist tím, že se cítí nevinná. Já ctím presumpci neviny. Celý ten zásah je divný, když někdo nechá sebrat 24 lidí,“ doplnil Houda.

Vaňhová byla předsedkyní stranické buňky v Chomutově, jejího nástupce bude místní ČSSD volit v únoru. Už minulý týden ČSSD opustil bývalý náměstek Vaňhové, někdejší krajský předseda strany Arno Fišera. Členství ukončil úplně.

Žalobci chtějí u obviněných údajně zajistit 870 milionů korun

Podle serveru Seznam.cz policie obviněným v kauze ROP Severozápad zajišťuje bankovní účty a nemovitosti. Účty má obstavené například Jana Vaňhová nebo ředitel odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. Byty mají zajištěné starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD), advokát Aleš Dostál, bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD) nebo Zdislav Mazur a Zdeněk Sysel. 

Podle serveru chtějí žalobci u všech obviněných zajistit 870 milionů korun. Údajnou škodu policie vyčíslila na více než 13 miliard. „Zajištění finančních prostředků v uvedeném rozsahu je zcela důvodné,“ odkazuje se Seznam.cz na dokument státního zástupce Tomáše Minxe.

Bártlovi podle serveru kriminalisté zablokovali osm bankovních účtů a zajistili také rodinný dům, byt a pozemky. Už dříve kriminalisté zablokovali rozsáhlé majetky podnikatele Daniela Ježka, který je jediným vazebně stíhaným v aktuální kauze. Mimo to od něj chce zajistit i 24 milionů na účtech.

„Jak si teď má třeba platit obhajobu? Advokát mu zadarmo dělat nebude. Oni nemají nic, všechno jim sebrali a chtějí jim sebrat i to, co ještě nemají,“ řekl serveru Ježkův advokát Michael Kis. Bývalá hejtmanka Vaňhová si zase podle své právní zástupkyně Marie Benešové musí vyzvedávat důchod na přepážce, protože má zablokovaný účet.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou také bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik a Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

  • Úplatkářská kauza Petra Kušnierze – V lednu 2014 poslal odvolací Vrchní soud v Praze na pět let do vězení (ústecký krajský soud mu původně uložil 7,5 roku) bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Podle rozsudku chtěl s pomocí svých tří přátel získat provize z přidělených dotací. Soud konstatoval, že odsouzení žádali minimálně 1,7 milionu korun a velkou část z toho převzali. Kušnierzovi spoluobžalovaní, tři komplicové a tři žadatelé, dostali od soudu podmíněné tresty. V květnu 2014 Nejvyšší soud zamítl Kušnierzovo dovolání, v listopadu byl pak někdejší vysoký úředník z vězení podmínečně propuštěn.
  • Ovlivňování projektů – V září 2014 se ústecký krajský soud začal zabývat případem ovlivňováním projektů v ROP Severozápad. Letos v březnu bývalého ředitele úřadu Kušnierze poslal zatím nepravomocně na sedm let do vězení. Podmínkami potrestal někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu, dalšího bývalého ředitele úřadu Pavla Markvarta a úřednici Irenu Kotlanovou. Naopak bývalého právníka úřadu Jana Martinovského a dalšího z ředitelů Petra Vráblíka obžaloby zprostil. Sedmiletý trest pro Kušnierze je souhrnný. Protože se měl skutků dopustit v době, kdy byl v podmínce za první trest za úplatky, soud tento rozsudek zrušil a vynesl souhrnný trest. Kušnierze, který u soudu přiznal, že v ROP Severozápad byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků, a Kotlanovou potrestal soud nejen za zneužití pravomoci, ale i za poškozování finančních zájmů Evropských společenství. V kauze ovlivňování projektů zbývá ještě rozhodnout o úřednici Kláře Odvárkové, jejíž případ vyloučil k samostatnému projednání.
  • Kauza konkurenčních doložek pro ředitele ROP Severozápad – V březnu 2014 policie obvinila pět bývalých či současných zaměstnanců ROP Severozápad, kteří podle ní nesou odpovědnost za uzavření statisícových konkurenčních doložek pro exředitele úřadu Petra Kušnierze a Pavla Markvarta. Doložky jim zajišťovaly 12 měsíčních platů po odchodu z funkcí, úřad jim peníze vyplatil. Obžalováni byli ředitelka ROP Severozápad Jana Havlicová, někdejší předseda výboru a bývalý hejtman Jiří Šulc, exředitel Pavel Markvart, bývalý právník úřadu Jan Martinovský a Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený. Kauzu začal ústecký soud projednávat loni v listopadu.
  • Předražené přístroje – Soud také řeší podezření z předražení zakázky Krajské zdravotní na nákup přístrojů. Část obžaloby se týká nákupu přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Obžalováni jsou bývalí i současní manažeři společnosti. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru 2017.
  • Žalobce Tomáš Minx oznámil, že kriminalisté zahájili trestní stíhání 24 lidí kvůli zneužití evropských dotací. Trestných činů se měli dopustit v souvislosti s činností v Regionální radě regionu soudržnosti Severozápad. Obvinění jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů.