Bývalý šéf ROP svědčí proti bývalým i současným regionálním politikům

Bývalý šéf Regionálního operačního programu Severozápad Petr Kušnierz přiznal, že manipuloval s penězi z evropských fondů. Česká televize už dřív informovala, že s policií začal spolupracovat, teď svědčí proti bývalým i současným krajským politikům ODS a ČSSD.

Hlavní postava kauzy dotačních podvodů na severu Čech, pravomocně odsouzený Petr Kušnierz, v minulosti vždy vinu odmítal. Teď se ale vyjadřuje jinak. Policie získala jeho ručně psané poznámky.

„ (…) pro osoby, pro které jsem v minulosti na ROPu pracoval, jsem na jejich žádost ovlivňoval proces hodnocení projektů,“ uvedl Kušnierz.

Události: Kušnierz poskytl policii své poznámky (zdroj: ČT24)

Ve svých poznámkách uvádí řadu údajně ovlivněných dotačních projektů v kraji: například opravu hotelu Větruše, ústeckého muzea nebo zakázky v nemocnici. Už ho několikrát vyslechli detektivové Útvaru odhalování organizovaného zločinu.

„Snažíme se dostat až k těm úplně posledním informacím a k tomu, kdo stál za celou tou trestnou činností," potvrzuje ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Kušnierz detektivům potvrdil, že jeho ručně psané poznámky jsou autentické. „Tento dopis jsem napsal z obav o svou rodinu. Bylo mi řečeno, že pokud budu spolupracovat, nejvíce ztratím já,“ uvedl. Detektivům dal také seznam projektů se jmény politiků, kteří je údajně ovlivňovali.

Přiznání Petra Kušnierze
Zdroj: ČT24

Aktéry rozdělil do tří kategorií. Jde podle něj o lidi kolem ústecké ODS s podnikatelem Patrikem Oulickým a exhejtmanem Jiřím Šulcem i o ústeckou a karlovarskou ČSSD s exhejtmankou Janou Vaňhovou a bývalým šéfem výboru pro regionální rozvoj Tomášem Hybnerem. Všichni to ale odmítají.

„Byl jsem jeden z mála, který ho tenkrát nechtěl do úřadu vůbec jmenovat,“ uvedl Hybner pro ČT. Bývalá hejtmanka Vaňhová označila Kušnierzovu výpověď za tendenční, Jiří Šulc na telefonický dotaz odpověděl, že „o ničem neví“.

O zařazení Kušnierzova přiznání soudkyně teprve rozhodne

Žalobci chtějí Kusnierzovy dopisy přečíst také u probíhajícího soudu kolem údajných dotačních podvodů. Spolu s Kušnierzem před ním stojí i jeho nástupce v čele dotačního úřadu Pavel Markvart – ale i předchůdce Petr Vráblík – či bývalý náměstek ústecké primátorky Pavel Kouda.

„Obsah těchto listin nesouvisí s tím, co je kladeno mému klientovi za vinu,“ argumentuje pro nepoužití materiálu Koudův advokát Vencislav Sabotinov. Markvart je přesvědčen, že mu nové důkazy – pokud k nim soud přihlédne – nemohou uškodit. „Protože jsem nikdy nic nezákonného nečinil,“ tvrdí.

Soud v kauze dotací by měl v Ústí nad Labem pokračovat v druhé polovině února. Soudkyně by měla mimo jiné rozhodnout, zda jako důkaz zařadí přiznání, které od Kusnierze policie získala.