TÉMA

Petr Horký

Kolaps civilizace má své zákony. „Lidi se nás ptali, co blbneme. Teď už chápou,“ říkají tvůrci dokumentu

Čeká naši civilizaci pád, stejně jako všechny předchozí? Ano i ne. Egyptolog a archeolog Miroslav Bárta i cestovatel a dokumentarista Petr Horký po sedm let hledali po celém světě zákony, podle kterých se civilizace mění. Bárta se dlouhodobě zabývá kolapsem civilizací. Obecně platné principy, na jejichž základě lze lépe pochopit i současný svět, shrnul už knižně, od 13. října je v kinech sděluje rovněž dokument Civilizace. Podtitul Dobrá zpráva o konci světa naznačuje, že kolaps zároveň znamená příležitost k transformaci a že z historie se lze poučit. „Musíme převzít zodpovědnost,“ říká ale Bárta.
13. 10. 2022|

Pokračuje líčení v případu ROP Severozápad. Za zmanipulování dotací za 14 miliard čelí obžalobě desítky lidí

Ústecký krajský soud pokračuje v hlavním líčení v rozsáhlém případu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Státní zástupce obžaloval z poškození finančních zájmů Evropské unie a dalších činů 27 bývalých čelných představitelů Ústeckého a Karlovarského kraje, podnikatelů i úředníků. Obžalovaní podle něj zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
8. 3. 2022|

V polárních krajinách se i dnes odehrávají ryzí příběhy, vypráví dokumentarista Petr Horký

Došel na severní i jižní pól, jako jediný Čech přešel Grónsko a točil také na Maledivách nebo na Srí Lance. Jeho film Století Miroslava Zikmunda byl nominovaný na Českého lva. Dokumentarista a cestovatel Petr Horký mluvil v Interview ČT24 o tom, co může i zkušeného cestovatele v Antarktidě překvapit, jak změní dobrodruha rodina a kde všude je vidět, co člověk dělá s planetou.
1. 2. 2022|