Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.

O ceně jízdného se zatím podle Svitáka jedná, půjde ale o nedotovanou linku, která si na sebe musí vydělat. Cena by mohla být 50 korun za jízdenku, za lanovku byla cena dvojnásobná. Potřeba je podle Svitáka připravit na Ještědce také zastávku a dohodnout se s provozovatelem tamního parkoviště.

Na horskou silnici chce kraj nasadit devítimetrové autobusy. Na Ještěd sice jezdí i sedačková lanovka provozovaná TMR Ještěd, ta ale končí poměrně daleko od vrcholu.

Kraj se také bude podílet na obnově kabinové lanovky na Ještěd, která je mimo provoz od loňské havárie. „Lanovka na Ještěd je takovým fenoménem, že musíme spolupracovat na její obnově,“ řekl Sviták. Krajští radní proto v úterý schválili memorandum o spolupráci při její obnově a provozu s Českými drahami, městem Liberec a společností TMR Ještěd, která provozuje tamní středisko.

Kraj se chce na obnově lanové dráhy podílet i finančně. Ve své původní podobě se s největší pravděpodobností na Ještěd už nevrátí, kraj preferuje novou lanovku, prodlouženou až ke konečné tramvaje v Liberci.

V kabině byl jenom průvodčí, nehodu nepřežil

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně patnáct metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit.

Jen základní oprava není podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům, jedná se proto o výstavbě nové s větší kapacitou. Potrvá to nejméně tři roky.