Do Kuksu se po třiceti letech vrací ukradený obraz. Policie ho zajistila před vývozem za hranice

Do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se po téměř jednatřiceti letech vrátil ukradený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Obraz významného francouzského barokního malíře Nicolase de Largillierra se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. Informoval o tom kastelán Kuksu Libor Švec.

Obraz neznámý pachatel odcizil při nočním vloupání do hospitalu v červenci 1991. Odcizil i další předměty, například benátské zrcadlo nebo herbář. Zloděje policie dosud nedopadla.

Obraz se podle Švece podařilo vystopovat díky pracovnici Národní galerie, která byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí. „Při identifikaci jsme společně s Národní galerií zjistili, že se jedná právě o náš obraz,“ uvedl. Policie pak dílo na konci loňského roku zajistila v Praze.

Malba zpodobňuje Jana Michaela Šporka, synovce zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka. Autor obrazu Nicolas de Largillierre, který žil mezi lety 1656 a 1746, portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna nebo rodinný portrét Ludvíka XIV.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návštěvníci si obraz prohlédnou už v dubnu

Správci Kuksu obraz do expozice nainstalují už ve čtvrtek a bude součástí prohlídkového okruhu Hospital. Návštěvníci budou moci vrácený obraz poprvé vidět 1. dubna, kdy na hospitalu začne turistická sezona.

Hospital Kuks dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Brauna, v roce 2014 památka prošla rozsáhlou opravou za 440 milionů korun.

Loni hospital navštívilo 53 tisíc lidí, a je tak jednou z nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji.