Proti šikaně prostřednictvím dotazů má úřadům pomáhat nová aplikace

Události v regionech: Aplikace proti šikaně úřadů (zdroj: ČT24)

V Česku platí zákon o svobodném přístupu k informacím. Jsou ale lidé, kteří ho zneužívají. Úředníky šikanují a zahlcují je stovkami často zbytečných nebo nesmyslných a samoúčelných dotazů. Podle zákona jsou nuceni na ně donekonečna odpovídat, úřady jsou tak ochromené. Účinně čelit takové šikaně má pomáhat aplikace, kterou vyvinuli na radnici v Dobrušce.

Na radnici v Seči na Chrudimsku před sedmi lety poslal chatař 150 dotazů. Například kdo dostal balíček na Mikuláše a proč. Úřad zkolaboval, zastupitelé rezignovali. Podle advokátky Terezy Jelínkové je takovéto jednání zneužíváním zákona. „Já jsem nedělal nic jiného, jenom odpovídal na stížnosti a informace, které vyžadoval,“ řekl tehdy bývalý starosta Jaroslav Dostálek.

Seč pak musel řídit správce z ministerstva vnitra Jan Šťastný, dnes tajemník radnice v Dobrušce. S IT odborníky letos za pandemie vyvinul aplikaci, která pomůže úředníkům a šikanu odrazí. A žadatelé informace dostanou. „Informace, které chtěli, fakticky stačí zveřejnit na webových stránkách. Vy potom odkazem na zveřejněnou informaci jen obesíláte linkem, kde je informace zveřejněná. Je tam kalkulátor na lhůty, aby je neprošvihli,“ vysvětlil Šťastný.

„Aplikace umí anonymizaci udělat přesně podle GDPR a podle správního řádu. Vyhodí vám to už hotový dokument, který můžete vyvěsit na webových stránkách a nenarušíte tím ochranu osobních údajů,“ dodal Šťastný.

Aplikace umí zodpovědět dotazy, které nedávno ve velkém zahltily hygienické stanice. Zkoušejí ji například v Humpolci. „Může být účinným nástrojem, jak co nejrychleji a hlavně procesně správně odpovědět na žádosti podle ‚sto šestky‘,“ zhodnotila ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková s odkazem na číslo zákona o svobodném přístupu k informacím.