Máme právo na odpor, stát lže, zdůvodňuje Landa přetížení hygien zbytečnými dotazy. Podle právníka to těžko obhájí

168 hodin: Šikana Landou (zdroj: ČT24)

Hygieny nestíhají. Zatímco nakažených rychle přibývá a operátorů call center se nedostává, přicházejí na hygienické stanice tisíce dotazů;crop;, jejichž zasílání inicioval Daniel Landa a sám je nazval šikanou hygieniků. Hygienici místo trasování nákazy musí sepisovat odpovědi. Podle Landy je to protest proti systému a využití práva na odpor. Pro 168 hodin natáčela o výzvě k zahlcení hygien Zuzana Černá.

Daniel Landa vyzval své stoupence, aby zahltili hygienické stanice dotazy opřenými o zákon o svobodném přístupu k informacím, a znesnadnili jim tak trasování kontaktů lidí, u nichž se potvrdila nákaza novým typem koronaviru. Podle Landy tak jeho příznivci využívají své právo na odpor proti systému.

„Lidé přestanou zahlcovat hygieny dotazy ve chvíli, kdy se k nim hygieny a ministerstvo zdravotnictví začne chovat jako k důstojným, svobodným občanům této země. To znamená, až začneme dostávat informace, až nám přestanou lhát, protože lží je mnoho, a až se stát přestane chovat protiprávně,“ řekl Landa pro 168 hodin.

Sám však svoji výzvu nenazval odporem. Na svém webu doslova vyzval „k šikaně hygienických stanic“. Podle sociologa a ředitele agentury STEM Martina Buchtíka je cílení kampaně na hygieniky pomýlené – tím spíše, že se Landa opakovaně označuje za vlastence. „Je to naprosté nepochopení pojmu vlastenectví. Když jsem vlastenec, tak stojím za obyčejnými lidmi, kteří dělají svoji práci, a snažím se je podpořit. Vzdor a odpor mají, pokud něco, proti těm, kteří rozhodují. To pan Landa a jeho iniciativa rozhodně nedělá,“ podotkl.

Na hygienické stanice přišlo na Landovu výzvu přes dvanáct tisíc dotazů, mezi nimiž nechyběly otázky typu „Co jste dnes dělali?“. Argument, že se hygienická služba snaží pomoci společnosti tím, že zastaví šíření smrtelné nemoci, a bombardování dotazy ji od této práce odvádí, autor výzvy odmítl. „Ať toho nechá,“ prohlásil Daniel Landa na adresu hygieny.

Jeho kampaní se začala zabývat policie. Advokát Ondřej Múka je přesvědčen, že se ji Landovi a jeho stoupencům nepodaří obhájit jako využití práva na odpor. „Ta činnost se maskuje poměrně nešikovně jako uplatňování práv, touha po informovanosti, ačkoliv i z označení té výzvy i z evidentního pojmenování zahlťme, šikanujme, je zjevné, že cíl je jiný: mařit činnost orgánu, který je povolán k tomu, aby pomáhal v tíživé situaci,“ poukázal.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenky Šimůnkové skutečně měly otázky Landových stoupenců vliv na práci jejích lidí. „Lidé, kteří nejvíce volali, trasovali, si museli sednout k registrům a začít vytvářet odpovědi na často naprosto zbytečné dotazy,“ uvedla.

Daniel Landa nicméně trvá na tom, že „každý člověk má právo zeptat se“ a mohou se ptát „na cokoli, co chtějí“. Že by skutečně cílil špatně a místo establishmentu kazil práci obyčejných lidí, kteří by si tedy zasloužili omluvu, Landa odmítl. „Je možné, že by se ministerstvo zdravotnictví mělo hygienám omluvit, a je možné, že by měli zlepšit systém,“ řekl. Dodal, že své příznivce nepožádá, aby s posíláním e-mailů hygienikům přestali.