Liberty Ostrava už přijímá objednávky i ze Spojených států. Musí nabrat další zaměstnance

Liberty Ostrava rozšíří výrobu a přijme další zaměstnance (zdroj: ČT24)

Liberty Ostrava posiluje výrobu, vedle evropského trhu by firma chtěla dodávat ocelové trubky i do Spojených států amerických. Právě tam od roku 2018 ocelové produkty nevyvážela. Kvůli plánovanému rozšíření výroby bude muset ostravská společnost přijmout více než sto nových zaměstnanců. Hutní podnik Liberty slibuje, že si zájemce o zaměstnání vyškolí sám.

Ocelových bezešvých trubek vyrobí v ostravské huti Liberty asi 130 tisíc tun ročně. K jejich výrobě je nutná obsluha těžkých strojů, třeba válcovací linky. Právě pro obsluhu takových strojů nyní podnik shání nové pracovníky.

„Potřebujeme v podstatě veškeré typy pozicí napříč celým provozem, to znamená, že se jedná o valcíře kovů, čili operátory válcovacích tratí, revidenty, manipulační dělníky a operátory CNC strojů,“ popsal vedoucí provozu Liberty Ostrava Marek Melecký. 

O výrobky ostravské huti je zájem

Ačkoliv cena materiálů na trhu v letošním roce výrazně vzrostla, stejně jako i ceny energií, ostravské rourovny o zákazníky nepřišly. Úprava celních bariér jim navíc umožňuje znovu dodávat i do Spojených států.

„V květnu roku 2018 zavedl prezident USA Donald Trump cla na dovoz ocelových výrobků do Spojených států, a tím se pro nás ten americký trh v podstatě uzavřel,“ uvedl ředitel rourovny Liberty Ostrava Libor Černý.  

Za úřadování současného prezidenta Joea Bidena došlo mezi Evropskou unií a USA k domluvě ohledně uvolnění cel. Americký trh je tak pro ostravskou hutní společnost opět otevřený. Zákazníci ze Spojených států už Liberty dokonce sami kontaktují.

Důležitý výrobek

Trubky jsou zapotřebí pro transport prakticky všech materiálů –⁠ vody, plynu i ropy. Neobejde se bez nich ale ani stavebnictví nebo automobilový průmysl. I přesto, že jde o tak žádané zboží, požadavky na nové pracovníky nejsou vysoké. „Na případné zájemce nemáme žádné speciální požadavky na kvalifikaci, jsme schopni si dotyčné pracovníky vyškolit sami, uvedl Melecký. 

Ještě v říjnu bylo v Moravskoslezském kraji nejvíce nezaměstnaných v Česku. Na konci října bylo bez práce asi 41 tisíc lidí z regionu.