Kvůli opravám na Mendlově náměstí v Brně se tvořily kolony. MHD nabírala i půlhodinová zpoždění

Zahájení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí v Brně způsobuje od rána komplikace v dopravě. Uzavřená je Křížová ulice od Václavské až po náměstí, nelze také odbočit z Úvozu na náměstí. Všechny objízdné trasy byly v pondělí zahlcené auty, především ulice Poříčí, Hlinky a křižovatka u pisárecké vozovny. Autobusové linky 84 a E56 nabíraly i půlhodinová zpoždění, vyplývá z informací dopravního podniku na Twitteru.

Doprava kolabovala také u Zvonařky, kde jsou dva pruhy svedené do jednoho, což má vliv také na linku 84 a dále na linky 49, 77 a E76. Dispečeři se snaží udržet alespoň pravidelný interval mezi spoji a operativně vysílají do provozu náhradní autobusy.

Současná omezení na Mendlově náměstí budou platit do 17. prosince. Jde o první etapu rekonstrukce, celkem jich je naplánováno osm. „Nyní se začíná s opravami kanalizace a vodovodu. Následovat budou úpravy zastávek městské hromadné dopravy, kdy bude investorem Dopravní podnik města Brna. Přidají se také další síťaři, například plynaři nebo teplárny Brno. Nakonec budou upraveny i povrchy a bude zde také vysázena zeleň,“ přiblížil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Celý projekt město vyjde zhruba na 155 milionů korun.

Okružní linka 84 nyní zcela vynechává Mendlovo náměstí a jede po Poříčí k výstavišti. Zastávka Poříčí je přeložená před Pedagogickou fakultu a zastávka Křížkovského ke čtvrté bráně výstaviště.

Linka 82 vynechává také zastávku Mendlovo náměstí a náhradou zastavuje na Poříčí. Zastávku Mendlovo náměstí vynechává i noční linka N98 směrem do Žebětína. S dalšími omezeními v MHD se počítá od poloviny listopadu.

Tramvaje bez omezení

Situace v dopravě v Brně je komplikovaná obvykle i při neomezené průjezdnosti a kolony se tvoří v ranní a odpolední špičce. V případě jakéhokoli dalšího omezení musejí řidiči i cestující počítat s daleko větším zpožděním a včas jezdí prakticky jen tramvaje, protože trolejbusy a autobusy popojíždějí mezi auty.