Dopravu v Brně komplikuje demolice domů na Tomkově náměstí. Ustupují nové silnici

Na Tomkově náměstí se demolují domy kvůli stavbě okruhu (zdroj: ČT24)

Řidiče v Brně omezuje další dopravní uzavírka. Kvůli stavbě velkého městského okruhu se na Tomkově náměstí začalo s demolicí několika budov, které musejí velké dopravní stavbě ustoupit. Největší problémy se očekávají na frekventované křižovatce výpadovek na Svitavy, Olomouc a Prahu. Momentálně je uzavřena Dukelská třída, kterou musejí řidiči objíždět.

Objízdné trasy, které mají motoristy odvézt z Dukelské třídy, jsou značené ze všech směrů. Na důležité křižovatce v první den uzavírky auta ve frontách nečekala, a to díky mírnějšímu letnímu provozu. Uzavírka však potrvá delší dobu a bude se i měnit.

„Dopravní opatření, která jsou zde postavena dnes, vydrží buď do konce července, nebo do konce srpna letošního roku. Záleží na tom, jak se zhotovitel domluví s dopravním podnikem na výluce tramvají,“ uvedl ve středu šéf brněnského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. 

Změny v MHD

Na změny si musejí zvyknout právě i cestující v brněnské MHD. Zastávka Tomkovo náměstí je momentálně posunutá o sedmdesát metrů dál, trolejbusy navíc nezajíždějí do zastávky Vozovna Husovice. Omezení v MHD se budou měnit podle postupujících prací.

„Jsme v centru města a každé kopnutí do země může znamenat velké překvapení. Ve chvíli, kdy budeme mít přeloženy všechny plynovody, horkovody a parovody, tak se nám velmi uleví,“ doplnil Fiala.  

Tyto práce by měly začít hned po dokončení demolice budov. Nyní se má zbourat dům číslo sedm, což nebude jednoduché, protože vedlejší budova číslo devět musí zůstat nepoškozená, jde o historickou sokolovnu. Dělníci ale zbourají i starou tělocvičnu v areálu Sokola. 

„Čeká ji opravdu zbourání, zatím nevíme kdy. ŘSD má návrh na vyvlastnění, jednání probíhá, trochu se vleče. My už bychom byli rádi, kdyby to bylo uzavřené, máme dost nejistotu, do kdy tady může nějaká činnost probíhat,“ uvedl starosta Sokola Husovice Josef Jiránek s tím, že tělocvičnu sokoli zatím stále využívají.