Stále víc rodin žádá o příspěvek na školní obědy. V Pardubicích se jejich počet zdvojnásobil

Stále víc rodin žádá o příspěvek na školní obědy (zdroj: ČT24)

Přibývá rodin, které nemohou dětem platit školní stravování. Bez obědů je teď podle úřadů i řada dětí, kterým rodiče před koronavirovou epidemií jídlo běžně koupit mohli. Obědy potřebným žákům i předškolákům platí stát nebo charitativní sdružení. Například Pardubice mají oproti loňsku dvakrát tolik příjemců.

Alespoň jedno teplé jídlo denně vyjde rodiče žáka na pět set korun měsíčně. Ovšem rodin, které si ani to nemohou dovolit, výrazně přibývá.

„Podporu poskytuje jak stát, tak charitativní organizace. Ty dokonce zaznamenávají, že do potíží se dostávají i rodiny, které podobné problémy v minulosti neřešily,“ poznamenal náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (ČSSD).

Rodiče se často stydí požádat o pomoc

Pardubický kraj letos mezi potřebné rodiny rozdělí podobnou částku jako loni. Vytypovat rodiny, které potřebují pomoc, pomáhají školy a psychologové. „Učitelé převzali iniciativu, podle nich se totiž řada rodičů zatím stydí o podporu požádat,“ řekl radní Pardubického kraje Josef Kozel (3PK).

Pedagogové tvrdí, že problém se prohloubil po loňské epidemii koronaviru. Očekávají, že počet žádostí se na začátku příštího roku ještě zvýší.