Na obědy dětem z chudých rodin přispěje ministerstvo již ve školkách

UDÁLOSTI: Na školní obědy zdarma bude moci chodit více dětí (zdroj: ČT24)

Obědy bude proplácet ministerstvo školství dětem z chudých rodin nově i ve školkách. Na program vyčlenilo 20 milionů korun. Resort nyní oslovil neziskové organizace, které budou žádosti s mateřskými školami vyřizovat.

Stát zatím dotuje obědy školákům, jejichž rodiče si nemohou dovolit jim je sami zaplatit. Nově podporu rozšíří i na školky. Pilotní program začíná v Karlovarském a Ústeckém kraji. Robert Plaga (za ANO) věří, že díky dotovaným obědům začne do školek chodit více dětí. Považuje to za zásadní.

„Včasné zachycení dětí v předškolním vzdělávání je klíčové pro jejich budoucí vzdělávací vývoj,“ zdůraznil.

Příspěvky na obědy ve školkách nejsou úplná novinka, ale dosud šly mimo resort školství. Chudým rodinám pomáhaly radnice, případně ministerstvo práce a sociálních věcí, ale podmínkou bylo, že jsou to rodiny v hmotné nouzi. Nedostalo se tak na všechny, kdo to potřebovali.

„Žádala jsem o příspěvky, ale jelikož mám invalidní důchod, prý na to nemám nárok,“ řekla vážně nemocná matka pětiletého chlapce, s nímž je sama. Za obědy ve školce by měla platit 800 korun měsíčně, což je pro ni nákladná položka.

Ve školách je program obědů zdarma úspěšný. Podle ředitele základní školy v pražských Kbelích Květoslava Přibila přibývá rodin, které o příspěvky žádají. Díky tomu se ve kbelské školní jídelně vařilo 600 porcí denně i v lockdownu. Považuje to za důležité.

„Musíme umožnit každému, aby mohl dát dítěti stravu a dítě se necítilo odstrčeno od kolektivu. Narazil jsem na to v roce 2018, tenkrát jsem to řešil tak, že jsem jim ty obědy zaplatil sám,“ podotkl ředitel.

Ministerstvo školství se začne zabývat i celou stravovací vyhláškou. Začne ji probírat s odborníky, výsledek diskusí by mohl úřad představit na podzim.