Radiožurnál: Veterináři uložili společnosti Perena pokutu 130 tisíc korun kvůli ptačí chřipce

Státní veterinární správa (SVS) uložila chovateli drůbeže Perena pokutu 130 tisíc korun za porušení mimořádných veterinárních opatření. Společnost také přijde o část náhrad od státu, informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Ptačí chřipka se objevila v celkem dvanácti chovech společnosti Perena.

Jednatelka firmy Perena Lenka Lešová situaci nekomentovala. Uvedla, že je nyní na dovolené a vyjádření bude moci poskytnout za dva týdny. Perena má sídlo v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku a v jejích chovech bylo vybito téměř sto tisíc kusů kachen.

Veterinární správa letos zaznamenala zhruba čtyřicet ohnisek ptačí chřipky. Nemoc není nebezpečná pro člověka, nakažené chovy se vybíjejí. Choroba silně zasáhla chovy kachen firmy Perena, veterináři proto zjišťovali, zda společnost neporušila biologickou bezpečnost. Ve správním řízení firmě hrozila dvoumilionová pokuta.

„Zároveň budou chovateli kráceny kompenzace spojené s likvidací některých ohnisek ptačí chřipky vyplácené ministerstvem zemědělství,“ uvedl Petr Majer ze SVS. V Česku se letos utratilo zhruba čtvrt milionu ptáků, ministerstvo zemědělství proto zvýšilo rozpočet na kompenzace chovatelům za nebezpečné choroby ze 60 na 130 milionů korun.

Začalo to labutěmi na Písecku

Ptačí chřipka se v Česku objevila po necelém roce letos ve druhé polovině ledna u uhynulých labutí na Písecku. Postupně se rozšířila do chovů ve většině krajů.

Stát v polovině února začal zavádět omezení pro chovatele drůbeže, která pak postupně rušil. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné dva, nakažená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje i lehčí forma, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec.