Ptačí chřipka se objevila v chovu 175 tisíc slepic na Královéhradecku. Podle veterinářů se mohla přenést z kachen poblíž

Ptačí chřipka se objevila ve velkochovu se 175 tisíci slepicemi v Kosičkách na Královéhradecku. Veterináři začali připravovat likvidaci celého chovu, utratí také 7500 kachen z dalšího nově zasaženého chovu na Nymbursku. V jiném chovu na Nymbursku v úterý dokončili likvidaci 7300 kachen, v dalších budou zasahovat ve středu. Ptačí chřipka se letos vyskytla již na 25 místech.

Chov nosnic v Kosičkách je největší, ve kterém se letos ptačí chřipka objevila, patří Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách. Chovatelé nahlásili v neděli zvýšený úhyn. Státní veterinární správa se podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka zabývá možností, že se do Kosiček dostala nákaza z chovu kachen vzdáleného 600 metrů, kde se ptačí chřipka potvrdila v minulém týdnu. Ujistil však, že slepičí farma přijala předběžná opatření proti šíření nákazy.

Veterináři se při zjišťování příčin nákazy zaměřují na společnost Perena, které patřil druhý chov v Kosičkách a ptačí chřipka se vyskytla i v osmi dalších jejích chovech. „Je zřejmé, že pravidla biologické bezpečnosti na těchto farmách nebyla nastavena správně nebo se nedodržovala. I to bude předmětem došetřování celé této kauzy ze strany Státní veterinární správy,“ uvedl ústřední ředitel správy Zbyněk Semerád.

Likvidace 175 tisíc slepic začne ve čtvrtek

Kosičské slepice začnou hasiči, na které se v těchto případech veterináři obracejí, likvidovat nejdříve ve čtvrtek. Vzhledem k velikosti chovu bude operace logisticky náročná. „Počítáme s nasazením profesionálních i dobrovolných hasičů. Protože jde v Kosičkách o velké množství ptactva, budeme žádat o spolupráci Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky se sídlem v Hlučíně,“ řekla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová. Hotovo by mohlo být do neděle.

Předtím utratí veterináři s hasiči kachny z posledního zasaženého Chovu Pereny a také kachny z Lukové, kde se nákaza rovněž potvrdila v minulém týdnu. V úterý skončilo utrácení ptáků ve Slibovicích na Nymbursku. Na likvidaci chovu se podílelo asi šest desítek hasičů, pracovníci krajské veterinární správy a zaměstnanci chovu. Kachny nosili do kontejnerů naplněných plynem, který ptáky usmrtil.

V úterý se kromě chovu slepic v Kosičkách potvrdil výskyt ptačí chřipky v chovu kachen v Záhornici na Nymbursku. I ten zanikne. Okolo obou nových ohnisek bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření.

Ministr nabádá k dodržování pravidel proti šíření nákazy

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) apeloval na chovatele, aby dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy. „Striktní dodržování pravidel biologické bezpečnosti je jedinou účelnou ochranou proti zavlečení této nebezpečné nákazy do chovu,“ uvedl ministr.

Chovatelé, kteří přijdou o ptáky kvůli ptačí chřipce, mají nárok na kompenzaci. Likvidace chovů má ovšem dopad i na další zemědělce, kteří již nic nedostanou. To by chtěl ministr změnit.

„Proto se dopisem obrátíme na Evropskou komisi s žádostí o náhrady za výpadky na trhu. Stejný postup jsme využili v roce 2006 při prvním výskytu ptačí chřipky, Komise tehdy finanční prostředky vyplácela,“ upozornil Toman.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé zatím šíření ptačí chřipky neovlivní situaci na trhu ohledně soběstačnosti nebo vajec. Jiná situace je u chovů kachen – těch by na podzim a v zimě mohlo být málo. „V současné chvíli je nutné zamezit dalšímu šíření nákazy vzhledem k obrovským ekonomickým dopadům pro chovatele drůbeže,“ dodala.

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se nepřenáší na lidi. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka.