Sloni v ostravské zoo mají nové stínidlo. Přiblíží se tak k vyhlídkám pro návštěvníky

Sloni indičtí v ostravské zoologické zahradě mohou využívat nové stínidlo za více než 2,2 milionu korun. To původní už bylo nevyhovující, sloni se tak spíše zdržovali ve stínu budovy pavilonu, která je však ve velké vzdálenosti od vyhlídek pro návštěvníky. Zoo se proto rozhodla vybudovat pro ně nové zázemí, infomovala mluvčí ostravské zahrady Šárka Nováková.

„Sloni indičtí upřednostňují spíše lesní prostředí, proto vyhledávají více stinná místa na rozdíl od jejich afrických příbuzných. Výstavbou stínidla se tak zvýšil komfort těchto majestátních zvířat,“ uvedla mluvčí.

V jejich venkovním výběhu donedávna stálo jednoduché stínidlo, které bylo tvořené třemi stromovými kmeny, mezi kterými byla natažená pevná plachta. „Původní stínidlo ale s přibývajícím počtem chovaných slonů už nestačilo, navíc postupně dosloužilo,“ upřesnila Nováková.

Blíž k návštěvníkům

Nové zázemí je prostornější a vejde se pod něj celé sloní stádo. „Sloni jakožto velcí býložravci musejí přijímat potravu kontinuálně po většinu dne. Proto jsme využili stavby nového stínidla a do sloupů zakomponovali lankové mechanismy. S jejich pomocí můžeme slonům nabízet zavěšené krmné sítě naplněné senem, které slony zaměstnají na několik desítek minut. Stínidlo tak poskytuje slonům nejen potřebný stín, ale slouží i jako zdroj potravy a zábavy,“ řekla vedoucí zooložka Jana Pluháčková.

Zázemí pro slony indické zoo postavila na dobře viditelném místě. Zvířata tak mohou lidé sledovat ze všech vyhlídek, čili z mnohem kratší vzdálenosti, než tomu bylo dříve. Průměr stínidla s půdorysem pětiúhelníku je deset metrů, výška 8,5 metru.