V Ostravě je pět slonů. Samice, které zemřela dvě mláďata, znovu porodila

V ostravské zoologické zahradě je o slona více. Slonice Vishesh porodila dopoledne mládě. Porod proběhl bez komplikací, zoologická zahrada ale kvůli němu uzavřela pavilon slonů.

Slůně přišlo na svět tři minuty před jedenáctou hodinou. Porod ovšem začal již o osm hodin dříve. „Sloní mládě se narodilo po 662 dnech březosti. Porod proběhl bez komplikací, mládě je vitální a záhy po porodu se postavilo na nohy. Zatím si nejsme jisti pohlavím. Jeho matka je klidná a o své mládě pečuje,“ uvedla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Veřejnost se zatím na nový přírůstek ostravského sloního stáda nemůže podívat. Pavilon je uzavřen, zoo to zdůvodnila tím, že chce sloní matce Vishesh i jejímu potomkovi zajistit dostatečný klid. Naopak chovatelé budou ještě několik dnů hlídat dění ve sloním pavilonu i v noci. Noční hlídky drželi již před porodem.

Slonice Vishesh, která je matkou čerstvě narozeného slůněte, rodila již dvakrát. V roce 2011 přivedla na svět vůbec první slůně, které se narodilo v Česku. Sameček však byl neduživý a po dvou měsících uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. O tři roky později se Vishesh narodilo další mládě. I když se slůněti nevyvinul sací reflex, dožilo se dvou let. Loni však uhynulo na herpes virus.

V Ostravě žije nyní pět slonů – samice Johti, Rashmi, Vishesh a Suseela a čerstvě narozené Visheshino mládě. Zahrada by chtěla skupinu rozšířit i o samce. Toho nemá od podzimu 2015, kdy museli chovatelé utratit nemocného slona Calvina. Zoo ale nechce příchod nového samce uspěchat, protože jeho potenciální partnerkou by byla Vishesh, kterou však nyní čeká péče o nově narozené mládě.