V Ostravě se narodilo slůně, první v Česku

Ostrava - V ostravské zoologické zahradě se dnes ráno narodilo zdravé slůně. Jde o samečka vážícího 78 kilogramů a zároveň první živé slůně narozené v Česku. Ošetřovatelé jej zprvu asi na hodinu od matky Vishesh oddělili, prvorodička totiž po porodu na mládě zaútočila. Oba už jsou ale spolu a v pořádku. V Ostravě je ale těhotná ještě jedna slonice, její porod se očekává v druhé polovině března, může ale nastat i každým okamžikem.

Narození prvního živého slůněte v historii všech zoologických zahrad v Česku zatím s kolegy slavit úplně nemůže. „Slavíme tak napůl. Ještě není vyhráno,“ uvedl ošetřovatel Pavel Zvolánek. V Ostravě je totiž těhotná ještě jedna slonice a její porod může nastat každým okamžikem. „Až nám slůňata odrostou, budeme mít vyhráno,“ řekl. V zoo by pak slůňata zůstala minimálně pět let.

Porod v pavilonu slonů u čtrnáctileté samice začal ještě před půlnocí. Slůně se narodilo v 03:18, jen pět minut po prasknutí plodové vody. Běžně přitom porod trvá i několik hodin.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Pavilon je pro návštěvníky uzavřený

Ošetřovatelé se už před porodem obávali o bezpečnost mláděte. I v přírodě se totiž stává, že matka na potomka zaútočí. Obavy se dnes ráno naplnily a Vishesh začala na mládě lehce útočit. „Pomocí speciálního hrabla jsme proto mládě odtáhli do bezpečí za bariéru. Tato operace se podařila jen díky velmi obětavému a profesionálnímu přístupu ošetřovatelů,“ uvedl mluvčí zahrady Stanislav Derlich.

Samici bylo podle něj nutné podat utišující prostředek a mládě s ní přes bariéru postupně seznamovat. „Po zhruba hodině po oddělení bylo mládě k samici opět vráceno, protože již nejevila známky agresivity,“ řekl. Slůně se ještě od své matky nenapilo, zatím nedosáhne na struky. „Sameček je trochu drobnější, chybí mu asi pět centimetrů,“ řekl ČT Zvolánek, podle kterého se ale matka snaží slůněti pomáhat.

S matkou Vishesh byla během porodu ve výběhu také další samice, padesátiletá Suseela. Tato samice měla při porodu asistovat a případně chránit mládě před jeho vlastní matkou. „Bohužel se však i Suseela začala k mláděti chovat agresivně a musela být proto oddělena,“ řekl Derlich. Dodal, že nyní je pavilon pro návštěvníky uzavřen a ještě několik dní bude. „První dny po porodu jsou vždy velmi riskantní a v České republice se jedná o vůbec první úspěšný sloní porod v historii všech zoo. Přístup do pavilonu mají v tuto chvíli pouze ošetřovatelé slonů, veterinář a zoologové,“ vysvětlil Derlich.

Neúspěchem skončil například před sedmi lety pokus o odchov mláděte v ústecké zoologické zahradě, uměle oplodněná samice nakonec po téměř dvouleté březosti porodila slůně mrtvé.

Narození mláďat v zoo je vždy velkou událostí

Velkou pozornost k sobě v posledních letech poutá pavilon goril v pražské zoo, kde se narodila už tři mláďata. Prvním z nich a zároveň první gorilou narozenou v ČR byla v prosinci 2004 samička Moja, v květnu 2007 přibyl sameček Tatu a loni na jaře další gorilí kluk Kiburi. Gorilky mohly být již čtyři, v dubnu 2007 se ale další mládě narodilo mrtvé.

Jako první zoo na světě odchovala pražská zoo už v roce 1942 lední medvědici Ilun, uměle krmená samička se ale dožila jen necelého roku. Úspěšnější byli medvědi a jejich chovatelé v roce 1947 se samičkou Polárkou, další lední medvědy se podařilo dochovat i v 60. a 70. letech, a to také v Brně. V poslední době byli úspěšní opět v moravské metropoli, kde se na podzim 2007 narodili samici Coře bratři - Tom a Bill. Další dvě mláďata přišla na svět loni v listopadu, ale nepřežila.

Zoo ve Dvoře Králové jako jediná odchovala mládě nosorožce

Kriticky ohrožený poddruh nosorožce bílého (podle nedávné studie může jít o samostatný druh) se podařilo na celém světě odchovat jedině zoologické zahradě ve Dvoře Králové, poprvé v roce 1980. Na celém světě je chovají už jen v kalifornském San Diegu, ve volné přírodě se tato zvířata prakticky nevyskytují, pozorována jsou jen vzácně. V prosince 2009 proto ze Dvora Králové poslali dva samce a dvě samice schopné rozmnožování (nejmladší samici je devět let) do keňské rezervace Ol Pejeta, aby se zvýšila plodnost samic, a zvýšila se tak naděje na záchranu poddruhu.

Pražské zoo se podařilo rozmnožit i orangutana sumaterského. První mládě, samec Káma, se narodil v roce 1972 v pražské zoo dvěma orangutanům chyceným ve volné přírodě. Protože však byl Káma odchován uměle, měl později problémy pářit se se samicemi svého druhu, byl totiž fixovaný na lidi - přesto se nakonec stal otcem dvou potomků. V roce 2007 dopadl špatně pokus o sblížení se samicí Wilhelmou z Liberce, zvířata si totiž nepadla do oka. Přestala žrát a Káma musel kvůli problémům se žaludkem a psychikou na samotku. Wilhelma pak zemřela na následky selhání jater. Obvyklejší orangutany bornejské pak úspěšně chovají v zoo v Ústí nad Labem.

  • Slůně zdroj: Zoo Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2387/238674.jpg
  • Nejmladší mládě Richarda a Kijivu dostalo jméno Kiburi. autor: Petr Jan Juračka, zdroj: Zoo Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1691/169004.jpg
  • Nosorožci v Keni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2272/227142.jpg