Kvůli pěkné fotografii se chovají bezohledně. Turisté ničí barokní sochy ve Slavkově

Studio ČT24: Turisté ničí barokní sochy ve Slavkově (zdroj: ČT24)

Turisté poškozují obnovené barokní sochy ve Slavkově u Brna. Šplhají na ně, fotí se a ulamují jim drobné části. Kolekci padesáti soch bylo přitom velmi náročné opravit. Obnova přišla na dvě stě milionů korun. Z velké části ji pokryly dotace z evropských fondů.

Holubice bez hlavičky, prasklá noha andělíčka. Turisté kvůli pěkné fotografii šplhají po sochách, vysazují na ně děti, a tím je ničí. „Poškození narůstají. Je to smutné,“ řekla ředitelka Zámku Slavkov- Austerlitz Eva Ouběnická.

Podle ní jsou případy častější zejména proto, že počet renovovaných soch narůstá. „Každý rok se nám podaří opravit osm až deset soch. Při renovaci dojde k doplnění atributů, které tam dřív nebyly a právě ty jsou občas odlomeny,“ řekla Ouběnická.

Obdivovat jen pohledem

Park je veřejně přístupný celý den až do večera, kolem zámku je kamerový systém a parkem procházejí strážníci městské policie, ti ale nemohou být podle ředitelky v parku všude a stále. „Jsme rádi, že do parku chodí návštěvníci a relaxují zde. Žádáme je ale, aby ty nádherné sochy obdivovali pouze pohledem,“ zdůraznila.

V případě, že domluvy nepomohou, bude se muset podle Evy Ouběnické zámek prostřednictvím svého zřizovatele, čili města, obrátit na policii. Za ničení památky jsou podle ní milionové pokuty.