Na slavkovském zámku mají napilno restaurátoři. Studenti renovují nábytek, odborníci sochy v parku

V zámeckých konírnách barokního zámku Slavkov – Austerlitz pracují studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské. Opravují nábytek z pozůstalosti zámeckých pánů a návštěvníci je mohou pozorovat přímo při práci. V zámeckém parku zase narazí na odborníky, kteří vracejí původní podobu vzácným barokním sochám.

Studenti pracující v zámeckých konírnách obnovují hrací stolek z pražského bytu manželů Kounicových, druhým předmětem bude novorenesanční křeslo. „Podlepují uvolněné dýhy a odstraňují nepůvodní povrchové úpravy. Dát dohromady jeden kousek může trvat týdny, někdy i měsíce, je to kus od kusu,“ přiblížila odborná konzultantka studentů Klaudia Mikulová.

Restaurování nábytku je náročný obor, který se v Česku vyučuje pouze na dvou školách v Písku a v Brně. „Zájemci musí být tak trochu umělci, historici a zároveň řemeslníci. Jde o manuální zručnost, trpělivost a estetické cítění,“ dodala Mikulová s tím, že podobně jako u jiných řemeslných oborů je teď i u restaurátorství třeba studenty hledat.

Ty ve slavkovském zámku mohou opět přímo při práci sledovat návštěvníci. Za sedm let co tady restaurování pravidelně probíhá, se stalo jednou z nejoblíbenějších atrakcí, letos potrvá do 8. června. „Snažíme se vybírat předměty s příběhem tak, aby byly zajímavé pro studenty, ale i návštěvníky, pro které pak předměty vystavujeme,“ uvedla historička slavkovského zámku Vladimíra Zichová.

Opravený mobiliář budou moci zájemci vidět v zámecké expozici nebo od 6. září na plánované výstavě. „Letos uplyne 170 let od narození Václava Kounice. U této příležitosti představíme také to, co bylo v jeho domácnosti,“ řekla Zichová.

Opravují se sochy v parku

Už na začátku května začali restaurátoři opravovat nejpoškozenější barokní sochy v zámeckém parku. Původní podobu vrátí jedenácti plastikám z 18. století. Postupně zachrání i další ze šesti desítek skulptur, kterým hrozí rozpad. Opravy budou stát víc než deset milionů korun. Město částku uhradí prostřednictvím dotací, ale veřejnou sbírkou přispějí i obyvatelé.

Sochy ve slavkovském parku neprošly opravami skoro padesát let, na odstranění mechů a lišejníků nebo četných prasklin se muselo čekat. „Slavkov teprve před třemi lety prostřednictvím okresního soudu nabyl tyto sochy do vlastnictví, dřív to nešlo, jelikož se na to pozapomnělo při převodu v devadesátých letech,“ vysvětlil starosta Michal Boudný (ČSSD). 

Restaurátoři připravují opravy soch v zámeckém parku ve Slavkově (zdroj: ČT24)

Restaurátoři teď doufají, že jejich úpravy vydrží aspoň podobně dlouhou dobu. „Poškozený je třeba plastický defekt na pravé ruce sochy, kde je síť trhlin. Tady zase chybí trumpeta jako atribut sochy a prsty,“ ukázal problémy u dvou soch odpovědný restaurátor Josef Červinka. Práce jeho týmu skončí v zámeckém parku až v zimních měsících.