Studenti restaurátorství opravují mobiliář zámku ve Slavkově

V konírnách barokního zámku ve Slavkově i letos pracují studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské. Opravují mobiliář, který by se jinak nepodařilo zachránit. Škola spolupracuje se zámkem už šest let. Kromě toho, že si studenti plní odbornou praxi, přibližují restaurátorství návštěvníkům. Ti je mohou sledovat při práci.

Zámek Slavkov u Brna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Spojení umění a řemesla, smysl pro detail a notná dávka trpělivosti. Odbornou praxi získávají studenti Vyšší odborné školy restaurátorské rovnou při práci s historickými předměty. Na zámku ve Slavkově opravují například sekretář ze začátku devatenáctého století.

Finanční hodnota příborníku je statisícová, historická je ale nevyčíslitelná. Nábytek z měšťanské domácnosti, pravděpodobně rodiny Kouniců.„Můžeme vidět poškození dřevokazným hmyzem, červotočem, kdy největší poškození můžeme vidět v tomto místě, které se snažím zpevňovat akrylovou pryskyřicí,“ popisuje svoji práci student Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně Patrik Pecha.

Student restaurátorství Patrik Pecha popisuje svoji práci (zdroj: ČT24)

Studentů restaurátorství ubývá. Obor potřebuje propagaci

Restaurování cenného nábytku mohou studenti v České republice studovat pouze na dvou místech. Jedna škola restaurátorství je v Praze, druhá v Brně. Přesto studentů rok od roku ubývá. Jejich práci mohou ve Slavkově sledovat i návštěvníci zámku. „ Tato akce slouží také k propagaci školy a oboru,“ vysvětlila odborná konzultantka Restaurátorského ateliéru RR Klaudia Mikulová.

Opravený zámecký mobiliář se postupně se vrací do expozice. „Tady je například novorenesanční lavice, kterou studenti zrestaurovali před čtyřmi lety,“ řekla Klaudia Mikulová. K dalším kouskům mobiliáře, které získaly nový lesk, patří také třeba hodiny z období biedermeieru a nutné opravy potřebují i další kousky. Celý místní depozitář pro restaurátory nabízí materiál nejméně na dalších dvacet let.