Firma nabízí byty v přerovském hotelu Strojař, radnice ale prodej nechystá

Události v regionech: Spor o přerovský hotel Strojař (zdroj: ČT24)

Přerovem opět hýbe debata o osudu bývalé ubytovny místních strojíren. Rozvířila ji firma, jež na internetu nabízí byty různých velikostí v budoucím Resortu Strojař. Radnice, které budova patří, ale žádný prodej nechystá.

Původně objekt sloužil jako svobodárna zaměstnanců přerovských strojíren. Nyní by se tam mladí nájemníci měli vrátit. Alespoň podle představ firmy, která ve zchátralém hotelu Strojař nabízí zrekonstruované byty. Město, jakožto majitel, ale nic prodávat neplánuje.

„My jsme z obchodního rejstříku věděli, kdo vystupuje za tu firmu. Nicméně jsme tušili, kdo je skutečný zájemce o tuto nemovitost, je to náš zastupitel pan Hrabina,“ uvedl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Opoziční zastupitel a člen hnutí Trikolóra Franišek Hrabina zároveň předsedá Stavebnímu a bytovému družstvu Impuls, které na jaře chtělo hotel Strojař koupit. Neuspělo kvůli nedostatku kapitálu. I proto nyní spojilo síly s firmou Ledcolor.

„Nic nenabízíme k prodeji, jedná se čistě o průzkum trhu,“ oponoval zástupce společnosti Ledcolor Martin Snížek. Pokud bude zájem dostatečný, chce se společnost na rekonstrukci zchátralé ubytovny podílet. „Průzkum vlastně sloužil k tomu, aby firma Ledcolor vstoupila jakoby do družstva Impuls a stala se tam jakýmsi podílníkem,“ dodal Snížek.

Podle Měřínského je reálné, aby developeři na místě vybudovali nové byty. „Nicméně si nemyslím, že by pan Hrabina byl ten člověk, který by byl schopen něco takového zrealizovat,“ řekl.

František Hrabina nebyl kvůli své dovolené k zastižení. Zastal se ho kolega ze zastupitelského klubu Trikolóry. „Aby dneska někdo nabídl 3+kk za milion tři sta tisíc nebo garsonku něco málo přes 400 tisíc, to si myslím, že je výborná cena,“ sdělil Radek Pospíšilík (Trikolóra).

Demolice jako varianta

Většinu času je budova Strojaře prázdná, jen občas slouží k výcviku policejních psů. Město ji před šesti lety koupilo, zaplatilo za ni přes 42 milionů korun. Řešení, jak ji využít, ale stále nenašlo. Ve hře už byla i demolice. „My jsme vypracovali regulační plán území a nyní jsme ochotni jednat o prodeji a následné výstavbě v tomto území,“ přiblížil Měřínský.

O počínání firmy Ledcolor chtělo město informovat policii, nakonec se na ni žádný z radních neobrátil. Kriminalisté se o případ začali zajímat sami.