Přerov dá 40 milionů za hotel Strojař, aby z něho nebyla ubytovna

Přerov odkoupí od ministerstva obrany za 40,5 milionu chátrající hotel Strojař. V pondělí to schválili zastupitelé, přestože před dvěma měsíci nabídku zamítli. Hlavním důvodem změny postoje je obava, že by ostatní zájemci mohli z hotelu pro téměř čtyři sta lidí udělat další ubytovnu pro chudé. „Je to nutné zlo,“ shodli se zastupitelé.

Zástupci Přerova, kteří marně usilovali o to, aby ministerstvo obrany nevyužívaný objekt převedlo na město bezúplatně, netají, že Strojař kupují pod tlakem. „Vůbec z toho nemám dobrý pocit, ale považuji to za daň za to, že se neznepříjemní bydlení obyvatelům města,“ řekl radní Petr Vrána z hnutí ANO.

Ministerstvo: Chováme se jako řádný hospodář

Ministerstvo obrany, které budovu prodává ve čtvrtém kole a postupně snížilo cenu o dvacet milionů, informovalo magistrát, že do výběrového řízení se přihlásili dva zájemci, a nabídlo mu hotel přednostně k přímému prodeji.  „Vycházíme vstříc veřejnému zájmu města,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Lukovský. Ministerstvo zároveň městu zvýšilo cenu o půl milionu s vysvětlením, že musí přihlédnout k nabídce zájemců, kteří se přihlásili do výběrového řízení. „Musíme se chovat jako řádný hospodář,“ řekl Lukovský.  

Reportáž: Přerov souhlasí s odkupem Strojaře

Podle informací České televize projevili o hotel zájem dva podnikatelé, kteří provozují ubytovny. V Přerově je ubytoven pro chudé, ve kterých žije téměř šest set lidí, devatenáct. „Další ubytovna, navíc tak velká a v centru města, by byla pro město obrovským problémem,“ řekla mluvčí radnice Lanka Chalupová.

Když ne město, tak provozovatelé ubytoven

Radnice by mohla objekt zaplatit v pětiletých splátkách. To by však bylo omezující. „Po dobu splátek bude na nemovitosti zástavní právo, ze kterého vyplývají jistá omezení v nakládání s tímto majetkem,“ potvrdil Petr Medek z ministerstva obrany.

Podle Chalupové město hledá rezervy, které by umožnily zaplatit částku najednou a využívat budovu podle svých potřeb. K možným variantám patří přestavba na byty pro mladé nebo seniory, případně na magistrátní úřad. Když zástupci města usilovali o bezúplatný převod, kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci i údržbu uvažovali o demolici. Tak obrovskou a ne zrovna atraktivní budovu totiž město ani nepotřebuje. Pro ubytovnu má však s množstvím malých bytů a celkem 369 lůžky ideální proporce.

  • Budova ze sedmdesátých let sloužila původně zaměstnancům strojíren. Po jejich krachu ji získalo město, avšak směnilo ji za jiné budovy s ministerstvem obrany. To v objektu zřídilo vojenskou ubytovnu se startovacími byty pro vojáky.
  • Ubytovna je zavřená od roku 2013. Po odchodu vojáků z města a odstěhování vrtulníkové základny v Bochoři pro ni armáda neměla využití. Ještě v roce 2012 se tam dalo přenocovat za sto korun.
  • Ministerstvo obrany poprvé nabídlo Strojař k prodeji v roce 2013. Minimální kupní cenu stanovilo na 62 milionů. Město předtím nabízelo 18 milionů. V současné době probíhá čtvrté kolo výběrového řízení s cenou 40 milionů.

Pokud by radnice nakonec od záměru ustoupila, ministerstvo prodá budovu ve výběrovém řízení. „To stále probíhá. Pokud k dohodě s městem nedojde, prodáme majetek ve výběrovém řízení,“ potvrdil Lukovský. Zatím tomu nic nenasvědčuje. Pro koupi Strojaře zvedlo v pondělí ruku třicet jedna z dvaatřiceti zastupitelů a magistrát poslal hned v úterý dopoledne ministerstvu svoji nabídku.