V Hranicích budou na Bečvě nové protipovodňové zdi, vodohospodáři vypustili jez

Události v regionech (Ostrava): U Hranic snížili hladinu Bečvy (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři snížili hladinu Bečvy na jezu v Hranicích. Umožní to dokončit jeho rozšiřování. Dělníci také budou moci založit nové protipovodňové zdi a hráze nedaleko centra města. Práce na jezu skončí letos v listopadu. Hranice by pak měly odolat průtoku 700 kubíků za vteřinu.

„V prvé řadě dojde ke zbourání původní levobřežní zdi. To aktuálně probíhá. Následně budou probíhat práce, jako je osazování technologií, práce na vývaru pod jezem a souběžně s tím práce na rybochodu, který jez obchází,“ nastínil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Snížení hladiny na jezu využijí i dělníci, kteří o kilometr výše připravují betonování základů ochranné zdi v Kropáčově ulici. Vyšší hráze a zídky vzniknou po obou stranách koryta Bečvy, a to v úseku asi sedmi set metrů.

Povodí Moravy už v uplynulém roce jez rozšířilo, je tak zhruba o polovinu širší, než byl ten původní.

Vodohospodáři začali s vypouštěním ve čtvrtek ráno a už večer byl zásobní prostor nad jezem prázdný. V takové podobě zůstane přibližně do konce listopadu, kdy ho Povodí Moravy znovu zahradí a začne jej napouštět.

Až 700 kubíků za vteřinu

Po dokončení všech protipovodňových opatření zvládne koryto průtok až 700 kubíků za vteřinu. To odpovídá asi padesátileté vodě.

Během nejničivějších povodní v roce 1997 místem ale protékalo až 950 kubíků za vteřinu. Takové povodni by město odolalo až v případě, že bude stát klíčová protipovodňová stavba na řece Bečvě – vodní dílo Skalička. O jeho podobě by měla vláda rozhodovat na podzim.