Povodí Moravy pokračuje v revitalizaci Bečvy u Hranic. Vytváří tůně a rozšiřuje koryto

Více než polovinu prací mají za sebou vodohospodáři při rozsáhlé revitalizaci Bečvy nedaleko Hranic na Přerovsku, která začala v loňském roce. Postup zatím nezastavilo ani několik loňských povodní či pandemie koronaviru. Rozsáhlá úprava tříkilometrového koryta řeky u obcí Černotín, Ústí a Skalička vyjde na 318 milionů korun. Jejím cílem je především snížit ohrožení obcí povodněmi, revitalizace krajiny a navrácení chybějících biotopů do řeky.

„Po roce mají vodohospodáři hotovou více než polovinu prací. I přes nepříznivou epidemickou situaci a komplikované hydrologické podmínky v loňském roce, během kterého postihlo Bečvu několik povodní, probíhají práce bez zpoždění. Celková délka revitalizovaného koryta je 3,4 kilometru,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři koryto rozšiřují ze zhruba 30 metrů na 50 až 70 metrů, navazující část pozemků snižují na úroveň často zaplavované nivy. „Námi navržené úpravy umožní samovolné vytlačení ledů z koryta a omezení ledových nápěchů a zátaras, ke kterým v této lokalitě pravidelně dochází na konci zimy,“ uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

V úseku vzniknou také dvě mělké tůně sloužící jako lokální biotop. „Do konce letošního roku dokončí stavební firma pro Povodí Moravy zemní práce tak, aby na ně mohlo navázat výsadbou dřevin. Ta bude poměrně masivní a bude se týkat celého revitalizovaného úseku,“ doplnil Chmelař.

Rozsáhlá úprava více než tříkilometrového úseku Bečvy, která je zaměřena na modelování širokého a mělkého koryta vodního toku tak, aby se mohla rozlévat voda, začala loni v únoru. Smyslem revitalizace je také předejít do budoucna povodním.

„Oblast Ústí a níže položených obcí je ohrožována už při průtocích takzvané pětileté povodně. Námi navržené úpravy vychází z přirozeného vinutí řeky Bečvy. Kromě protipovodňového účinku tato opatření výrazně zlepší hydromorfologický stav toku i údolní nivy Bečvy,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Dodal, že významným efektem bude i posílení místního ekosystému, a to v rozšíření pestrosti vodních biotopů. Práce potrvají do dubna příštího roku.

Práce na jezu v Hranicích
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Protipovodňová opatření vznikají i přímo v Hranicích

Přímo v Hranicích také vznikají nová protipovodňová opatření. Ochránit mají obyvatele až proti padesátileté vodě. „Stavět se budou v okolí Kropáčovy ulice, jejíž jedinečný ráz bude díky spolupráci s památkáři zachován. Stavba bude pamatovat i na rekreační vyžití u řeky, práce vyjdou na 64 milionů korun,“ sdělil Chmelař. Na akci povodí navážou dvě investice města – dobudování cyklostezky a revitalizace nábřeží.

Ochranu Hranic před povodněmi má zabezpečit také rozšíření jezu. Stavbu zhruba za 230 milionů korun povodí zahájilo již loni na jaře. Obě stavby podle generálního ředitele povodí zvýší ochranu před povodněmi na celém úseku Bečvy na území Hranic. Kompletní ochranu Hranic však podle povodí zajistí až plánované vodní dílo Skalička, o jeho přesné podobě však zatím není rozhodnuto.