Karlovarský kraj přijímá žádosti o vouchery, na ubytování rozdělí tři miliony

Regiony v Česku se snaží oživit cestovní ruch po protiepidemických restrikcích. Třeba Karlovarský kraj ve čtvrtek začal přijímat žádosti o příspěvky na ubytování v hotelech a kempech. Na celý projekt vyčlenil tři miliony korun. Některé lázeňské hotely už pozastavily příjem celostátních příspěvku, projekt kraje ale provozovatelé ubytování vítají.

Zatímco některé hotely musely pozastavit příjem rezervací se státními vouchery, nově teď mohou klienti čerpat příspěvky od kraje. O finanční podporu na ubytování v Karlovarském kraji si budou moci požádat nejen obyvatelé České republiky, ale kdokoliv, kdo má trvalý pobyt na území Evropské unie. Příspěvky se vztahují na veškerá ubytovací zařízení v regionu.

„Pro nás jako pro společnost lázeňskou z toho nevzniká žádná administrativní zátěž, takže tuto formu určitě vítáme,“ popisuje generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda. Pobyt musí trvat minimálně tři po sobě následující noci a maximálně šest nocí v jednom ubytovacím zařízení. Žadatelé tak mohou obdržet až tři sta korun za osobu a noc.

Zároveň mohou zájemci podat žádost za další čtyři lidi. Karlovarský kraj na celý projekt vyčlenil tři miliony korun, ze kterých bude hradit pobyty v červnu a pak od prvního září do třicátého listopadu. Žádosti bude přijímat do konce letošního roku.

V loňské sezoně vouchery nabízelo i město Karlovy Vary. Teď se snaží cestovní ruch oživit jinak. „Karlovarská karta je opět turistický produkt určený pro jednotlivce a rodiny podle délky pobytu. Karta jim nabízí veřejnou dopravu zdarma v Karlových Varech, v Mariánských Lázních a mnoho vstupů zdarma,“ přibližuje mluvčí Magistrátu Karlovy Vary Jan Kopál.