TÉMA

Vouchery

Šeky na levnější energie dostane podle Havlíčka 800 tisíc domácností. Z opozice zní výhrady

Čelit rostoucím cenám energií chce vláda vydáním energetických šeků, nárok by na ně podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mělo mít asi 800 tisíc chudších domácností. Z toho, že ceny rostou, viní Havlíček i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala program Green Deal Evropské unie, podle šéfa pirátského klubu Jakuba Michálka je to však hlavně kvůli politice Ruska. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek se pozastavil nad vytvořením poukazů na levnější energii, za efektivnější by považoval pomoci ohroženým domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení. Bartošek, Fiala, Havlíček a Michálek diskutovali o energetice v Otázkách Václava Moravce.
26. 9. 2021|

Hotely ve městech stále čekají na turisty. Obsazené jsou sotva z pětiny

Hotelům v Česku stále chybí zahraniční návštěvníci. Část z nich – především v turistických městech – je přitom právě na cizincích závislá. Třeba v Praze byly před epidemií touto dobou hotely v centru města často zcela vyprodané. Teď jsou plné sotva z pětiny.
9. 7. 2021|

Karlovarský kraj přijímá žádosti o vouchery, na ubytování rozdělí tři miliony

Regiony v Česku se snaží oživit cestovní ruch po protiepidemických restrikcích. Třeba Karlovarský kraj ve čtvrtek začal přijímat žádosti o příspěvky na ubytování v hotelech a kempech. Na celý projekt vyčlenil tři miliony korun. Některé lázeňské hotely už pozastavily příjem celostátních příspěvku, projekt kraje ale provozovatelé ubytování vítají.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 15:21|

Soud i potřetí uložil Vondruškovi podmínku kvůli voucherům CzechTourism, exministr se odvolal

Obvodní soud pro Prahu 2 už potřetí nepravomocně odsoudil k podmínce exministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku za zneužití voucherů agentury CzechTourism. Vondruška, coby bývalý ředitel agentury, společně s někdejší ředitelkou příspěvkové organizace Andreou Gregorovou dostali od soudu trest jednoho roku s podmíněným odkladem na 2,5 roku a náhradu 200tisícové škody a úroků agentuře. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Vondruška i Gregorová se proti rozsudku odvolali.
1. 6. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Cestovní kancelář slíbila peníze za zrušené zájezdy, dosud je neposlala. Nyní se změnila na agenturu

Klienti cestovní kanceláře FIRO-tour, kteří měli nárok na vrácení peněz zaplacených za zrušené zájezdy, dosud nedostali nic. Kancelář připustila, že peníze nikomu neposlala, odvolává se na moratorium vyhlášené již v srpnu. Pojistku pro případ úpadku FIRO-tour nyní nedostala a přeměnila se na agenturu. To sledují se znepokojením i lidé, kteří místo peněz dostali poukazy na zájezdy v budoucnu.
5. 1. 2021|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

EK podle Dostálové schválila notifikaci na program COVID lázně. Zhruba 120 tisíc lidí čeká na možnost uplatnit voucher

Evropská komise v pátek schválila notifikaci na program COVID lázně. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to řekla ministryně pro místní rozvor Klára Dostálová (za ANO). Přijít by podle ní měla na začátku příštího týdne. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní a šéfa lázní Jáchymov a Luhačovice Eduarda Bláhy ale zhruba třetina ze 120 tisíc lidí, kteří si poukaz na pobyt v lázních stáhli, nebude mít možnost ho uplatnit. Lidé podle Dostálové dosud využili přes pět tisíc poukazů.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 15:11|

Některé cestovní kanceláře podle klientů zneužívají zákon. Ruší zájezdy, peníze lidem vracet nemusí

V Česku přibývá stížností na cestovní kanceláře. Část z nich podle klientů zneužívá zákon na vlastní ochranu. Podle nespokojených zákazníků kancelář prodá zájezd a během pár hodin ho zruší. Poškození to mají za podvod, podle kanceláří jsou ale na vině třetí strany.
22. 7. 2020|

Lázně budou o 4000 korun levnější, stát rozdá poukazy. Hoteliéry odškodní podle počtu pokojů

Pobyt v lázních v Česku bude od začátku prázdnin až do konce roku pro Čechy levnější o čtyři tisíce korun. Tak zní konečný návrh ministerstva pro místní rozvoj, které původně hovořilo až o desetitisícových poukázkách. Ministerstvo slibuje podporu i dalších turistických odvětví. Ubytovací zařízení mají naději na přímou podporu – stát tedy nebude přispívat turistům, ale podnikatelům. Hotely, penziony i kempy by měly dostat 200 až 400 korun na jeden pokoj za každý den nouzového stavu.
22. 6. 2020|

Bývalý ministr Vondruška podle soudu rozdával vouchery od CzechTourismu. Má zaplatit peněžitý trest

Soud v úterý znovu shledal bývalého ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku vinným v kauze rozdávání voucherů agentury CzechTourism. Namísto původní roční podmínky mu však tentokrát uložil peněžitý trest 100 tisíc korun. Někdejší ekonomická ředitelka agentury Andrea Gregorová dostala trest o 20 tisíc korun vyšší, protože podle nepravomocného rozsudku způsobila větší škodu než Vondruška. Oba obžalovaní vinu odmítají, Vondruška stíhání označuje za politickou objednávku.
14. 1. 2020|