Do čtrnácti dnů hrozí kalamita komárů. Města se proto snaží ekologicky likvidovat larvy

Události v regionech: Boj s komáry ve Studénce (zdroj: ČT24)

Kvůli deštivému jaru a aktuálně teplému počasí se daří komárům. Zoologové očekávají v Poodří do 14 dnů kalamitní situaci. Města a obce začaly situaci řešit s předstihem. Do tůní například aplikují ekologický přípravek na likvidaci komářích larev.

Ideální pro líhnutí komárů je teplé počasí a dostatek vlhkosti ve vzduchu. „V letošním roce je to posunuté o tři týdny, ale už začíná komárů přibývat. V závislosti na tom, jaké bylo počasí loni, očekáváme, že budou kalamitní stavy komárů,“ popisuje zooložka CHKO Poodří Ivona Kneblová.

Takovou situaci očekávají odborníci do 14 dnů. Na zatopených loukách a v lesních tůních už se postupně vyvíjí miliony komárů. Předejít kritické situaci se snaží například ve Studénce. Do míst, kde se tento hmyz líhne, aplikují ekologický přípravek, takzvaný larvicid. „Pokud se použije správně, ve správnou dobu, tak je velice účinný,“ říká zooložka.

Od jiných metod chce radnice postupně upouštět. Jde třeba o termické dýmování, které je smrtící i pro jiný hmyz. „V případě, že by nastala nenadálá kalamita a nezabere ani larvicid vektobak, tak budeme hodně zvažovat, ale chceme tomu předejít v maximální možné míře,“ avizuje starosta Studénky Libor Slavík.

Repelent za polovic

Lidé si teď mají možnost zakoupit speciální repelent. Obyvatelé Studénky ho mají za poloviční cenu. „Za tři dny jsme prodali zhruba 100 kusů, takže je vidět, že občané mají zájem. V případě, že by se to osvědčilo, tak bychom byli schopni a jsme i domluvení s dodavatelem, že naskladníme větší množství,“ popisuje starosta Slavík.

Repelent se neaplikuje na tělo člověka, ale například do trávníků, kádí s vodou nebo dalších vodních ploch. V Česku se vyskytuje přes 40 druhů komárů. Od místa vylíhnutí se dokáží rozšířit do vzdálenosti i pěti kilometrů.