V Poodří se přemnožili komáři. Do Studénky vjel speciální vůz s postřikem

Do boje proti komárům se v červnu vydali zástupci Studénky. Postřik provedla odborná firma ve čtvrtek. „Kvůli teplému počasí ale museli s pracemi počkat až na 19. hodinu,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Poništová.

Komáry ve Studénce hubil speciální postřikový vůz, který postupně projel většinou ulic ve městě. Během několika hodin tak ujel kolem pěti desítek kilometrů.

„Děláme opatření, abychom alespoň čátečně vyhubili dospělé jedince,“ sdělil starosta města Lubomír Šobich (Studeňáci pro Studénku). 

Postřik ve Studénce (zdroj: ČT24)

Aerosol tvořený olejovou směsí a účinnou látkou proti komárům však nemohl pokrýt všechna místa. „Odborníci se museli vyhnout lokalitám v blízkosti chráněných oblastí,“ dodala Lucie Poništová. Ve městě však komáři škodí lidem nejvíce a jsou zde také restaurační zařízení. Majitelé podniků proto proti komárům nasadili vlastní zbraně – ochranné sítě. 

Jsme v kraji, kde když se Odra vylije, tak se komáři rozmnoží. Tři roky teď bylo sucho a komáři nebyli.
Lubomír Šobich
starosta Studénky

Podle krajské hygienické stanice se v průměru vyskytuje kolem tisíce komářích larev na metr čtvereční. V Poodří však mohou být tato čísla stonásobně vyšší.

Zákrok mohou opakovat

Vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku ve Studénce Jindřich Lev řekl, že naposledy se podobné opatření muselo ve městě dělat v roce 2013. Množství komárů se takto podle něj daří významně snížit.

„Nemůžeme ale vyloučit, že se zákrok bude muset opakovat. Má to spoustu komplikací, protože jsme vedle chráněné krajinné oblasti, kde se to nedá aplikovat, další komplikací je výskyt včelstev, protože pro ně by to bylo likvidační, takže i na to se musí pohlížet,“ řekl Lev.

Firma se s postřikem vyhýbá místům, kde včelaři nahlásili, že mají včelstva. Pro aplikaci prostředku také musí být příznivé počasí: nesmí pršet a vát vítr. Teplokrevným živočichům postřik není nebezpečný a za několik hodin se rozloží.