Na radnici v Boskovicích vzniká nová koalice v čele s ODS, ANO míří do opozice

Na radnici v Boskovicích na Blanensku se po rozpadu původní koalice mění vedení. Novou koalici utvoří pět stran v čele s ODS, nově včetně ČSSD a KDU-ČSL, do opozice míří ANO 2011 a STAN a Sportovci. Koalice se na boskovické radnici rozpadla ve druhé polovině března kvůli neshodám ohledně údajného střetu zájmů místostarosty Radka Mazáče (STAN a Sportovci). Koaliční smlouvu strany podepíšou 12. dubna.

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu, které má 27 členů, šestnáct hlasů. Předchozí měla o jeden hlas méně. „Koaliční partneři se dohodli, že nové personální obsazení radnice bude zveřejněno v tiskové zprávě, která bude vydána po podpisu koaliční smlouvy,“ uvedl mluvčí radnice Jaroslav Parma.

V předchozí koalici chyběli zástupci ČSSD a KDU-ČSL, byli v ní naopak zastupitelé ANO 2011 a STAN a Sportovců. Ve druhé polovině března ANO vedené místostarostou Lukášem Holíkem koaliční smlouvu vypovědělo. Holík na svém profilu na sociální síti tehdy napsal, že jde o reakci na dění okolo neuvolněného místostarosty Mazáče.

Firma, v jejímž vedení boskovický místostarosta působí, se podílela na budování rozvodů tepla. Holík uvedl, že požádali o vyvození osobních i politických důsledků a změnu neuvolněného místostarosty. „Naše žádost ze strany Sportovců a STAN nebyla akceptována, a tím pádem dochází k jediné možné alternativě, kterou je vypovězení koaliční smlouvy,“ uvedl tehdy Holík.

Po volbách v roce 2018 utvořila koalici vítězná ODS, získala šest mandátů, ANO 2011 se čtyřmi mandáty, dále STAN a Sportovci se dvěma mandáty, Volba pro Boskovice s podporou TOP 09 také se dvěma mandáty a Boskováci s jedním mandátem. Nynější bude mít o jeden hlas více, kdy ČSSD získala čtyři mandáty, tedy stejně jako ANO, ale KDU-ČSL tři, tedy o jeden více než STAN a Sportovci. Boskovice mají kolem 12 tisíc obyvatel.