Práce na brněnském horkovodu stojí. Může za to hodně vody v řece a firma v dluzích

Výměna parovodů za horkovody v Brně na Poříčí se protahuje. Staveniště je kvůli vysokým průtokům na řece Svratce opuštěné už bezmála půl roku. Hlavní zhotovitel, energetická společnost Tenza, je navíc ve finančních problémech. Teplárny se teď snaží najít firmu, která zakázku dokončí.

Místo pro horkovod pod hladinou řeky Svratky stavbaři naposledy razili loni koncem jara, od té doby je tam nepustila velká voda. Aktuálně je Svratka na zhruba sto padesáti procentech dlouhodobého měsíčního průtoku. „My jsme minulý rok vůbec nepředpokládali, že budou takové deště. Od té doby v korytu řeky protéká voda rychlostí více než pět kubíků za sekundu,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Pracuje se proto na změně technického řešení. Pro trubku, kterou původně chtěli položit do koryta řeky, udělá prostor průraz pod korytem. Všechno je potřeba zvládnout do příští topné sezony, tedy letošního podzimu.

Další komplikace způsobil Teplárnám zhotovitel stavby firma Tenza, na kterou soud vyhlásil kvůli dluhům mimořádné moratorium.

Po vyčerpání veškerých možných řešení konsolidace společnosti podalo vedení Tenzy v pátek 19. února 2021 návrh na zrušení mimořádného moratoria a současně podalo insolvenční návrh na prohlášení úpadku.
TENZA a.s.
e-mail pro Českou televizi

Teplárny už odstoupily od smlouvy s Tenzou a budou řešit výběr nového zhotovitele. „Není to jednoduché, protože těch společností, které tuto stavbu umí, není v České republice příliš,“ poznamenal Petr Fajmon. Tempo výměny parovodů za horkovody v Brně zpomalilo i na dalších místech. Kompletně hotovo má být za pět až šest let.