V Brně pokračuje výměna parovodů za horkovody. Potrubí povede i pod hladinou Svratky

Nový horkovod pod řekou (zdroj: ČT24)

Teplárny Brno vedou poprvé v historii potrubí pod hladinou řeky. V rámci výměny parovodů za horkovody teď stavbaři pracují přímo v korytu Svratky na Poříčí. Dosud rozváděli teplo v potrubí zapracovaném většinou v mostech a lávkách, zde to ale možné není.

Šachty na obou březích Svratky v ulici Poříčí jsou hluboké asi devět metrů, nový horkovod povede asi dva metry pod dnem řeky. „Děláme to za plného průtoku. Realizace proběhne vždycky po polovinách toku. Jedna polovina se vyhloubí, instaluje se potrubí, zahrne se a dále potom bude pokračovat instalace ve druhé polovině řeky,“ popsal práce vedoucí technického rozvoje Tepláren Brno Martin Šroubek.

Řeka je aktuálně metr hluboká, dělníci jsou připraveni i na nečekaný příval vody. „Řeka přeteče přes ty připravené larseny (štětové stěny) a tím pádem by nemělo dojít k žádnému ohrožení ani záplavám,“ vysvětlil Martin Šroubek.

Výměna parovodu v ulici Poříčí
Zdroj: Teplárny Brno

Potrubí bývá většinou zabudované v mostech

Doposud Teplárny Brno při výměně parovodů za horkovody vedly potrubí nad řekou. Většinou jako součást lávky pro pěší. V místě na Poříčí to ale možné nebylo především kvůli plánovaným protipovodňovým opatřením, jejichž součástí bude například kolonáda pro pěší.

„Do prázdnin město Brno vypíše veřejnou zakázku na realizaci celého úseku této stavby. Začít stavět bychom měli zhruba tehdy, kdy teplárny budou končit,“ řekl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL). To bude zhruba na přelomu letošního roku.

Tříkilometrový úsek za stovky milionů pak musí být kvůli platnosti dotace hotový do roku 2023. To je i termín, kdy chtějí Teplárny dokončit horkovodní síť. Pod hladinu řeky už na dalších místech v Brně jít neplánují.