Slezská Ostrava zavádí rezidentní parkování. Místa často zabírají řidiči, kteří míří do centra

Radnice Slezské Ostravy zřídila od 1. ledna nová rezidentní parkovací místa pro tamní obyvatele. V ulicích kolem radnice městského obvodu a také na sídlišti Kamenec totiž často parkovali lidé, kteří měli namířeno do centra města. Zabírali tak ale místo těm, kteří v této části města bydlí. Parkováním na území Slezské Ostravy se tak vyhýbali placení parkovného.

Hned po zavedení rezidentního parkování mohli tamní obyvatelé vidět něco, na co doposud nebyli zvyklí. Například na parkovišti pod estakádou Bazaly byla ještě v osm hodin ráno volná místa k parkování. Vedení radnice zavedením nových zón reagovalo na přání místních. „Řada občanů i na veřejných setkáních iniciovala zřízení rezidentního parkování,“ uvedl starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO). 

Parkování v této městské části Ostravy doposud nebylo nijak omezováno. Možnost zaparkovat bez poplatku tak využívali zejména lidé, kteří pracují v centru města. Svá vozidla často nechávali i podél ulic, které pak byly těžko průjezdné.  

Za jisté místo pro své auto zaplatí rezidenti 360 korun za rok, vlastníci nemovitostí a podnikatelé 720 korun. Pro ostatní bude ve Slezské Ostravě dále k dispozici zhruba pětina volných nebo placených parkovacích míst.

Pokuta dva tisíce korun

Momentálně je v parkovacích zónách ve Františkově a na sídlišti Kamenec téměř šest set míst pro rezidenty. Vedení Slezské Ostravy už teď plánuje, že počet rezidentních míst bude ještě navyšovat. Pokud někdo na vyhrazeném parkovacím místě neoprávněně zaparkuje, hrozí mu pokuta až dva tisíce korun.   

První dva až tři týdny v lednu by mohla městská policie místo pokut rozdávat jenom informační letáčky za stěrače aut. S vedením strážníků se na tom chce domluvit vedení městského obvodu. 

„My nemůžeme nařídit strážníkovi, jakým způsobem bude konkrétní protiprávní jednání řešit, nicméně se domníváme, že naše role by měla být, zejména z počátku platnosti těchto nových parkovacích zón, preventivní,“ řekl mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.