Slavičín zachránil pěstitelům kvas. Nově otevřená městská pálenice má pořadník plný až do března

Pálenice ve Slavičíně má pořadník plný až do jara. Letos se urodilo mnohem víc ovoce a naplno pracuje i řada dalších pálenic na východě Moravy. Ta, kterou koupil přímo Slavičín, zahájila provoz před Vánoci. Kromě pěstitelského pálení chce město pořídit také vybavení pro další zpracování ovoce, jako je sušení či moštování.

Tak obrovský zájem hned po otevření týden před Vánoci ve slavičínské pálenici ani nečekali. „Ve čtvrtek jsem seděl jenom u telefonu a zdvihal jsem telefony a zapisoval. Naplnilo se to velice rychle,“ řekl Petr Vincour z Pálenice Slavičín.

Také zařízení v okolí mají plno. Miloši Latinákovi se tak nakonec ulevilo, že téměř čtyři sta kilogramů vlastního kvasu promění v desítky litrů slivovice tam, kde je zvyklý jezdit už přes čtyřicet let. „Jsme rádi, že se to otevřelo, je taková naše radost tady,“ řekl.

Město koupilo areál, bývalý lihovar včetně zámečku, příslušenství pálenice a dalšího vybavení, na podzim po úmrtí původního majitele. Cena byla 6,2 milionu korun. Muselo řešit zástavní práva, nesoulad mezi katastrem a reálnou zástavbou, problémy s kolaudací, územním plánem i pozemky, které jsou zatím v majetku státu.

Areál je podle starosty města Tomáše Chmely (nez.) pro obyvatele Hrádku důležitý. „Leží ve středu Hrádku, je dobře dopravně dostupný a nabízí hodně místa, které chceme v budoucnosti účelně využít například pro místní spolky,“ uvedl.

Kromě pěstitelského pálení chce město pořídit také vybavení pro další zpracování ovoce, jako je sušení či moštování. Areál poslouží i pro hrádecké hasiče. Zvažuje se také možné rozšíření sběrného dvora, vyloučeno není ani bydlení.