Klinika na pražském Žižkově je od června k pronájmu. Nikdo o ni nejeví zájem

O pronájem bývalé plicní kliniky na Praze 3 není zájem. První veřejná soutěž o prostory na pražském Žižkově se přitom uskutečnila v červnu tohoto roku. Správa železnic, která objekt nyní vlastní, nabízí veřejnosti budovu znovu se sníženou cenou. Plánuje, že by v bývalé klinice mohli zase ordinovat lékaři.

„Ve vymezené lhůtě nebyla podána žádná nabídka, veřejná soutěž tedy byla zrušena,“ uvedla k druhému kolu Jitka Losová, vedoucí oddělení využití majetku Správy železnic. Ta tedy 16. listopadu vypsala kolo třetí. Snížila požadované základní nájemné z 300 korun za metr čtvereční na 240 korun. „Pevně doufáme, že se někdo přihlásí,“ věří mluvčí generálního ředitelství Správy železnic Tomáš Polák.

Veřejné soutěže Správa železnic stanovila jako tříkolové. Třetí kolo ale nemusí být posledním. Správa si totiž vyhradila právo veřejnou soutěž zrušit, případně ji přepsat jako novou nabídku. Pokud se tak nikdo nepřihlásí, umožňuje jí to obnovit soutěž od prvního kola. Ze zákona nemohou státní organizace pronajmout své prostory přímo. Nejdříve musí vypsat veřejnou soutěž, ve které se kandidáti a jejich žádosti posuzují.

Vystěhování squatterů

Plicní klinika na pražském Žižkově nebyla od roku 2009 využívána, koncem roku 2014 ji bez povolení obsadili aktivisté. Následně vzniklo Autonomní sociální centrum Klinika, kde se konaly kulturní akce a komunitní setkání.

Po nátlaku ze strany úřadů uzavřeli zakladatelé Kliniky v roce 2015 dočasnou smlouvu o výpůjčce s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, která jim umožňovala v budově setrvat rok. V mezičase přešlo vlastnictví obsazené budovy do rukou Správy železnic, která žádala po uplynutí lhůty její okamžité vyklizení.

Po řadě výzev k opuštění budovy začali úředníci z exekutorského úřadu 10. ledna 2019 s vyklízením. Někteří aktivisté i přesto zůstali na střeše. Poslední z nich budovu opustili 17. ledna.

Celý objekt se stále rekonstruuje. Dokončení SŽ plánuje na konec ledna příštího roku. V dolním patře se mají nacházet dvě ordinace se sesternami a čekárnou. Druhý prostor by měl sloužit jako centrum pro zájmové aktivity a kroužky pro děti. Horní patro budovy si státní organizace vyčlenila pro své úředníky.