Klinika nakonec musí exekutorovi zaplatit 900 tisíc, pravomocně o tom rozhodl soud

Tereza Virtová z Autonomního sociálního centra Klinika bude muset exekutorovi Ivu Luhanovi zaplatit náklady na exekuci ve výši 900 tisíc korun. Rozhodl o tom pravomocně soud. Klinika ale bude proti usnesení podávat ústavní stížnost. ČT to potvrdil právník Kliniky Pavel Uhl. Už dříve rozhodl obvodní soud o odměně pro exekutora, která dosáhla skoro 300 tisíc.

Teď řešil soud náklady na exekuci:  „Soudkyně snížila částku, kterou po nás požaduje exekutor Luhan, téměř o 400 tisíc korun. Požadovat po nás zaplacení zabezpečení objektu, které provádělo SŽDC, prý bylo nelegitimní,“ uvedlo Autonomní sociální centrum Klinika na svém facebookovém profilu. 

Proti usnesení soudu bude ale Klinika podávat ústavní stížnost. „Nelegitimní a přemrštěná je z mnoha důvodů samozřejmě celá částka, například proto, že sama žalovaná osoba ve vyklízení budovy nijak nebránila. Proto budeme podávat ústavní stížnost,“ vysvětlili členové autonomního sociálního centra na svém facebookovém profilu.

Podle usnesení soudu musí Tereza Virtová jako žalovaná osoba zaplatit exekutorovi Ivu Luhanovi 900 tisíc korun. Částku Klinika již vybrala od svých přispěvatelů. „Částku jsme už v podstatě uhradili. Vynasnažíme se, aby nám pan Luhan i tyto peníze musel vrátit zpátky a mohli jsme je investovat do něčeho smysluplnějšího,“ uvedla Klinika na sociálních sítích.

Exekutor Ivo Luhan požadoval po člence Kliniky Tereze Virtové 1,3 milionu korun. Zástupci Kliniky už dříve uvedli, že jí exekutor zablokoval na osobním účtu 430 tisíc korun a zmrazil výplatu v práci.

V budově bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově aktivisté pobývali od roku 2014. Letos v lednu museli členové Kliniky dům opustit. SŽDC, která ji vlastní, chce místo využít ke stavbě kanceláří. V polovině roku plánuje uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat 1,5 roku a podle odhadů vyjdou zhruba na 40 milionů korun.