Aktivistka Kliniky musí exekutorovi zaplatit 290 tisíc, soud jeho odměnu potvrdil

Tereza Virtová z pražského Autonomního sociálního centra Klinika bude muset exekutorovi Ivu Luhanovi zaplatit přes 290 tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 3 totiž potvrdil odměnu pro exekutora za vyklizení budovy. České televizi informaci z facebookového profilu sociálního centra potvrdil právník kolektivu Kliniky Pavel Uhl. O nákladech na samotnou exekuci, které Luhan vyčíslil téměř na milion korun, bude soud ještě rozhodovat.

„Soud rozhodl o první části exekuce – odměně pro exekutora (290 400 korun). Soudkyně výši odměny pro exekutora potvrdila. Soud o částku týkající se nákladů na exekuci (exekutor požaduje 996 872 korun) bude následovat,“ uvedlo centrum Klinika.

Peníze exekutor Luhan požaduje po člence kolektivu Kliniky Tereze Virtové. Zástupci Kliniky už dříve uvedli, že jí exekutor zablokoval na osobním účtu 430 tisíc korun a zmrazil jí výplatu v práci.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Od exekutora si jej letos v lednu převzala SŽDC, která ho chce přestavět na kanceláře. V polovině roku plánuje uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat rok a půl, podle odhadů vyjdou zhruba na 40 milionů korun.

Členové Kliniky tvrdili, že rekonstrukce nezačne ještě minimálně rok a nejméně do té doby mohli v budově dále působit. O převzetí domů projevil zájem pražský magistrát, podle SŽDC to však z právních důvodů není možné.