Pardubický kraj má koaliční smlouvu. Rada obmění jen čtyři členy

Podepsána je koaliční smlouva, která Pardubickému kraji zaručuje pokračování rady téměř v nezměněném složení. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (ČSSD/3PK), stejně jako před čtyřmi lety jde do opozice vítězné ANO. Nová rada definitivně vznikne na prvním zasedání nového zastupitelstva 26. října.

Netolický má šanci vyrovnat rekord Jiřího Běhounka (ČSSD) a být hejtmanem třetí období v řadě. Zaručuje mu to koaliční smlouva, podle níž budou Pardubickému kraji vládnout 3PK – tedy kandidátka ČSSD a nezávislých kandidátů – spolu s ODS, Koalicí pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK-ED a nestraníci) a STAN.

V programovém prohlášení stojí, že vedení kraje bude řešit dopady pandemie covidu-19 na region, modernizaci nemocnic, opravy škol, transformaci sociální péče a za zásadní koalice považuje také výstavbu přivaděčů k budované dálnici D35. Koalice se zatím nevyjádřila k výstavbě velké spalovny komunálního odpadu v Opatovicích nad Labem. Ještě se poradí také o dalším postupu ve věci pardubického letiště, kde má kraj třetinový podíl a uvažuje o tom, že jej navýší, nebo naopak prodá krajskému městu.

Čtyři změny v radě

V radě budou pouze čtyři nováčci – Michaela Matoušková (STAN), Josef Kozel (3PK), Miroslav Krčil (3PK) a Alexandr Krejčíř (ODS). Většina radních bude pokračovat dále. Mění se také, který z náměstků bude prvním zástupcem hejtmana – Romana Línka (KDU-ČSL) vystřídá Michal Kortyš (ODS).

V zastupitelstvu nově nebudou uvolněné funkce předsedů kontrolního a finančního výboru, byť by měly opět připadnout opozici. Dosud v nich opoziční politici dostávali plat, proti tomu se ale ozvali opoziční Piráti. Podle nich šlo o „politické trafiky“. Pardubický kraj tím pádem bude pravděpodobně jediným regionem, který uvolněné předsedy výborů mít nebude.

Složení koalice, pokud jde o strany, zůstalo neměnné oproti předchozímu období. V prvním svém období vládl Martin Netolický v koalici ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj a tehdejší SPOZ.

V Pardubickém kraji zvítězilo v krajských volbách ANO, získalo dvacet procent hlasů a jedenáct mandátů v 45členném zastupitelstvu. Na druhém místě skončila Netolického kandidátka 3PK s necelými patnácti procenty hlasů a velmi těsným náskokem na ODS a Koalici pro Pardubický kraj. Sociální demokraté, respektive 3PK i ODS mají v zastupitelstvu po osmi hlasech, Koalice pro Pardubický kraj má sedm a STAN čtyři. Kromě ANO skončili v opozici Piráti, kteří mají sedm zastupitelů.